Το μυστικό βρίσκεται στην ψυχική και σωματική αντοχή σου

icon
27 Μαρτίου 2020

Το μυστικό βρίσκεται στην ψυχική και σωματική αντοχή σου

Και μία μέρα ξυπνήσαμε με νέα δεδομένα… Αυτή η απότομη αλλαγή και το γεγονός ότι βγήκαμε από τη ρουτίνα του καθημερινού προγράμματος, μας προκαλεί ουσιαστικά στην ανασφάλεια για το μέλλον.

Ο άνθρωπος όταν βγει από τη ρουτίνα του, αισθάνεται απειλή. Νιώθει ότι βρίσκεται μετέωρος σε μία νέα κατάσταση, που στην προκειμένη περίπτωση δε γνωρίζει και πόσο θα κρατήσει.

Βασικό λοιπόν εδώ, εκτός απ’ το να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, είναι να φτιάξουμε μία νέα ρουτίνα και ένα καινούργιο πρόγραμμα. Το επόμενο βήμα είναι να παραμείνουμε συνεπής σε αυτό.

 

icon

Με απλά λόγια…

Αφού οι περισσότεροι είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σπίτι- και έτσι πρέπει- ας φτιάξουμε μία “σπιτική” ρουτίνα.

Για παράδειγμα:

Τη Δευτέρα (ως μία ενδεικτική μέρα)

ξυπνάω νωρίς πρωί (Βασικό είναι να ξυπνάμε συγκεκριμένες ώρες)

8:00 Περπάτημα μισή ώρα

9:00 Τελετουργία πρωινό

10:00 Κάποιες δουλειές που ίσως χρειάζεται το σπίτι, το οποίο πρέπει να διατηρούμε καθημερινά καθαρό (και τακτοποιημένο για τα νεύρα μας)

11:00 Διάβασμα ..

12:00 Ετοιμασία μεσημεριανού φαγητού

Ταυτόχρονα μπορεί να ακούω μουσική και αν μου αρέσει ο χορός, να χορεύω!

14.00 Μεσημεριανό γεύμα

15:30 Power nap

17:00 Βόλτα τον σκύλο

18:30 Online Πρόγραμμα γυμναστικής

20:00 Οργάνωση σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι

21:00. Ταινία και Βραδινο ελαφρύ γεύμα

Τώρα αν εργάζεσαι από το σπίτι, ορίστε τις ώρες εργασίας. Τις υπόλοιπες διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα, με πράγματα που ήθελες τόσο καιρό να κάνεις και δεν είχες τον χρόνο.

Μέρα με τη μέρα, θα δεις ότι το νέο πρόγραμμα και η ένταξή σου σε αυτό, θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια.

 

Τι διαφορετικό έχει το πρόγραμμα καραντίνας

Μιλάμε για ένα πιο χαλαρό και πιο πραγματικό πρόγραμμα, αφού πλέον η καθημερινή λίστα και οι στόχοι της ημέρας είναι ρεαλιστικοί. Έχουμε χρόνο και τον ορίζουμε έτσι ώστε να μπορούμε να μοιράσουμε τις εργασίες αλλά να κάνουμε κι άλλες δουλειές, όπως π.χ. γυμναστική, δουλειές στο σπίτι, να δούμε λίγο τους δικούς μας ή να μιλήσουμε μαζί τους με βιντεοκλήση αν είναι μακριά ή ηλικιωμένοι και θέλουμε να τους προστατεύσουμε.

Μία ακόμη διαφορά του προγράμματος καραντίνας συγκριτικά με το πρόγραμμα που είχαμε όταν δε μέναμε σπίτι, αφορά στη διατροφή και τις βιταμίνες που λαμβάνουμε. Πριν τα παραμελούσαμε λίγο και είχαμε μία σχέση αγάπης ή αντίδρασης. Τόσο προς την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όσο και ως προς τις βιταμίνες. Και να τις ξεχνούσαμε μία μέρα, δεν πείραζε… Τώρα όμως πειράζει!

 

Πρόγραμμα καραντίνας και βιταμίνες

Φροντίζουμε καθημερινά τη διατροφή μας, περιορίζουμε τη ζάχαρη, μαγειρεύουμε σπιτικά με ποιοτικά υλικά. Λαμβάνουμε καθημερινά τις βιταμίνες που μας έχει συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας και τον ρωτάμε για τις επιπλέον βιταμίνες που πρέπει να πάρουμε, ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σίγουρα θα σου πει να προσθέσεις στην καθημερινή λίστα βιταμινών τη βιταμίνη C. Σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική πρόσληψή βιταμίνης C περίπου 1000mg την ημέρα δεν έχει ιδιαίτερα οφέλη για τον οργανισμό τελικά, καθώς η απορρόφηση από το έντερο μας είναι πολύ μικρότερη και γι’ αυτό καταλήγει να αποβάλλεται. ΟΜΩΣ η λήψη μικρότερων ποσοτήτων βιταμίνης C περισσότερες από 1 φορά μέσα στη μέρα έχουν σπουδαίο όφελος!

Πολύτιμη αυτή την περίοδο είναι και η βιταμίνη D, η οποία γενικά αποτελεί ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας.

Είναι γνωστή ως η βιταμίνη του ήλιου και υποστηρίζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της από τον οργανισμό μας αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το αφήνει εκτεθειμένο στους ιούς και τα βακτήρια. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί έλλειψή της στον ελληνικό πληθυσμό είναι σημαντική η συμπληρωματική χορήγησή της, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ιώσεων. Πόσο μάλλον κατά την περίοδο της πανδημίας.

Όσο για τις πολυβιταμίνες; Ρωτάμε πριν τον γιατρό μας αλλά σίγουρα η πολυβιταμίνη μπορεί να σου δώσει το boost που χρειάζεσαι. Όταν δεν τρεφόμαστε σωστά και ισορροπημένα, οι λειτουργίες του οργανισμού μας υποβαθμίζονται με αποτέλεσμα το σώμα μας να μην λειτουργεί σωστά.

Έτσι και το ανοσοποιητικό μας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε εξωτερική απειλή! Γι’ αυτό φρόντισε να τρως από όλες τις ομάδες τροφίμων και δώσε έμφαση στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Η TERRANOVA Living Multinutrient σου δίνει όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία μαζί με υπερτροφές που χρειάζεσαι για να χτίσεις ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

Νίκη Πετρουλάκη
Γυμνάστρια

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato