Παράτριμμα: το αιώνιο πρόβλημα της πάνας! Υπάρχει λύση;

icon
15 Ιουνίου 2020

Παράτριμμα: το αιώνιο πρόβλημα της πάνας! Υπάρχει λύση;

Μια πολύ συχνή ταλαιπωρία των μαμάδων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι ερεθισμοί και η δερματίτιδα κυρίως στην περιοχή της πάνας, το παράτριμμα όπως λέγεται και διαφορετικά.

Σύμφωνα με δεδομένα από μελέτη περίπου 50% έως 65% των παιδιών θα εμφανίσουν κάποια στιγμή παράτριμμα. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι από 9 έως 12 μηνών και η σοβαρότητα μπορεί να είναι ήπια ή μέτρια, όμως περίπου 10% των παιδιών θα εμφανίσουν σοβαρής μορφής παράτριμμα.

Από τι προκαλείται το παράτριμμα;

Η εμφάνιση παρατρίμματος είναι πολυπαραγοντική. Το δέρμα των μωρών δεν είναι αρκετά ώριμο και εμφανίζει αυξημένη ευαισθησία στη διαταραχή του φραγμού του. Ιδιαίτερα στην περιοχή της πάνας όπου το δέρμα έρχεται σε επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες, όπως τα ούρα και τα κόπρανα του μωρού αλλά και ο εγκλεισμός από την πάνα, οδηγούν σε αύξηση της υδάτωσης και του pΗ του δέρματος. Ως αποτέλεσμα εμφανίζεται διαταραχή του επιδερμικού φραγμού και ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης και προσεκτικής αντιμετώπισης.

Πώς αντιμετωπίζεται το παράτριμμα;

Οι δύο βασικοί άξονες αντιμετώπισης του παρατρίμματος είναι η επιτάχυνσης της επούλωσης του τραυματισμένου ιστού δέρματος και η πρόληψη της επανεμφάνισής του. Πρακτικές που βοηθούν στη γρήγορη επούλωση και μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι συχνή αλλαγής πάνας, έκθεση της πάσχουσας περιοχής στον αέρα και απαλό καθαρισμό. Σημαντική είναι η σωστή επιλογή πάνας καθώς και η χρήση κατάλληλων σκευασμάτων.

Ποια βότανα της φύσης μπορούν να δώσουν λύση;

1) Lapacho (Tabebuia Avellanedae)

Ένα όχι και τόσο γνωστό φυτό εδώ στην Ελλάδα αλλά με εξαιρετικές δράσεις είναι το lapacho. Είναι ένα γηγενές φυτό της Νοτίου Αμερικής, από το οποίο είναι γνωστά περίπου 100 είδη. Το είδος που επέδειξε τις πιο ουσιαστικές και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες είναι το «Tabebuia Avellanedae», το οποίο έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές, αντιϊκές καθώς και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

2)  Aloe Vera (Πράσινη αλόη)

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με εκχυλίσματα του φυτού είναι κυρίως: επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντιϊκές, αντιμυκητιακές. Σημαντική είναι η χρησιμότητα της Aloe vera και στη θεραπεία εγκαυμάτων, ηλιακών εγκαυμάτων, ξηροδερμίας και στην επούλωση τραυμάτων. Συμβάλλει στην αναγέννηση νέων επιδερμικών κυττάρων, μέσω αύξησης παραγωγής ινοβλαστών καθώς και της παραγωγής και έκκρισης κολλαγόνου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

3) Καλέντουλα (Calendula officinalis)

Η calendula officinalis περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και παρέχουν προστασία έναντι των βλαβών που προκαλούν οι UV ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, παρεμβαίνει στη μείωση φλεγμονών, βελτιώνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών λόγω δερματικών παθήσεων. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την Aloe Vera είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση από τον ερεθισμό και το παράτριμμα.

4) Πρόπολη (Propolis)

Έχει γνωστή αντιβακτηριδιακή (σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, σαλμονέλα κλπ), αντιϊκή (ιός του έρπητα), αντιμυκητιακή, καθώς αυξάνει στην άμυνα του οργανισμού.

5) Σπόροι Γκρέιπφρουτ-G.S.E.

Οι σπόροι γκρέιπφρουτ έχουν ισχυρή αντιβιοτική δράση, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες, να παρεμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη βακτηριακή χλωρίδα. Αρκετές διεθνείς έρευνες αποκαλύπτουν τις εξαιρετικές δραστηριότητες του G.S.E. εκ των οποίων: αντιϊκές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές.

Πολλές φορές η φροντίδα του μωρού είναι δύσκολη και απαιτητική και ειδικά για νέες μαμάδες μπορεί να φαντάζει βουνό! Η ψυχραιμία και η υπομονή είναι δυο βασικά συστατικά με τα οποία πρέπει να εξοπλιστούν οι γονείς. Για όλα υπάρχει η κατάλληλη λύση, αρκεί να την αναζητήσουμε!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Βιβλιογραφία

  1. Blume-Peytavi U, et al., (2018), Prevention and treatment of diaper dermatitis, Pediatr Dermatol.
  2. Maja Sikic Pogacar et al. Diagnosis and management of diaper dermatitis in infants with emphasis on skin microbiota in the diaper area. International Journal of Dermatology, 2018.
  3. Jangde R. et al. In vitro and In vivo characterization of quercetin loaded multiphase hydrogel for wound healing application. International Journal of Biological Macromolecules, 2018.
  4. Hussain H. et al. Lapachol: an overview. Arkivoc, 2007.
  5. Maria Alice M. T. et al. Microemulsion Formulations for the Transdermal Delivery of Lapachol. AAPS PharmSciTech, 2018.
  6. Sven Bannwitz et al. Synthesis and Structure−Activity Relationships of Lapacho Analogues. 2. Modification of the Basic Naphtho[2,3‑b]furan-4,9-dione, Redox Activation, and Suppression of Human Keratinocyte Hyperproliferation by 8‑Hydroxynaphtho[2,3‑b]thiophene-4,9-diones. Journal of Medical Chemistry, 2014.
  7. Ana Amelia M. Liza et al. Development of Lapachol Topical Formulation: Anti-inflammatory Study of a Selected Formulation. AAPS PharmSciTech, 2008.
  8. Yunes P. et al. Randomized Comparative Trial on the Therapeutic Efficacy of Topical Aloe vera and Calendula officinalis on Diaper Dermatitis in Children. The Scientific World Journal, 2012.
  9. Seyyed A. H. et al. The Review on Properties of Aloe Vera in Healing of Cutaneous Wounds. BioMed Research International, 2015.
  10. Soo-Hyun Sung et al. External Use of Propolis for Oral, Skin, and Genital Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis, 2017.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato