Top

Πάρκινσον: Η αντιμετώπιση και οι τελευταίες εξελιξείς

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Πάρκινσον: Η αντιμετώπιση και οι τελευταίες εξελιξείς
parkinsons

Πάρκινσον: Η αντιμετώπιση και οι τελευταίες εξελιξείς

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του Πάρκινσον διαβάστε πως αντιμετωπίζεται και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη νόσο.

 

 

Κοντά στα 24.ΟΟΟ στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον μια νόσο που εξελίσσεται αργά και προσβάλλει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του Πάρκινσον (11 Απριλίου) διαβάστε πως αντιμετωπίζεται και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη νόσο.

Ποιοι κινδυνεύουν

Δυστυχώς το Πάρκινσον δεν κάνει διακρίσεις. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες, όλων των φύλων, από όλες τις φυλές σε όλο τον κόσμο. Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος τη νόσο αυξάνεται με την ηλικία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προκαλείται από το γήρας. Η μέση ηλικία εκδήλωσης της είναι τα 60 έτη.

Συμπτώματα

Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, μυϊκή δυσκαμψία, βραδύτητα των κινήσεων, τρόμος (τρέμουλο) κυρίως ενός άνω άκρου.

Πως γίνεται η διάγνωση

Συνήθως δεν απαιτούνται εξετάσεις. Γίνεται κλινική εκτίμηση που βασίζεται στα συμπτώματα και στις ενδείξεις που αξιολογούνται από το γιατρό. Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να διακρίνει τα συμπτώματα αυτά και να κάνει τη διάγνωση.

Η αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου βασίζεται στην υποκατάσταση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που βρίσκονται σε μειωμένα επίπεδα. Συνήθως χορηγούνται φάρμακα που περιέχουν λεβοντόπα, τα οποία απελευθερώνουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.


Τελευταίες εξελίξεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «JAMA’s Archives of Neurology» μια κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερίνης, οι στατίνες, ίσως να μετριάζουν κάπως τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων αυτών.

No Comments

Post a Comment