Καραντίνα και εργασία: Μία σχέση ενέργειας και παραγωγικότητας

icon
28 Απριλίου 2020

Καραντίνα και εργασία: Μία σχέση ενέργειας και παραγωγικότητας

Βάλε ένα πρόγραμμα όσο μένεις σπίτι και δουλεύεις

Είναι πολύ εύκολο όταν βρίσκεσαι στο σπίτι και εργάζεσαι φορώντας τις πυτζάμες σου, να “ξεφύγεις”. Γι’ αυτό προτείνουμε να βάλεις ένα πρόγραμμα. Θα μου πεις, ακόμη και τώρα; Ναι, καθώς σύμφωνα με μελέτες ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα για να λειτουργήσει σωστά. Τη θέλει την καθημερινή ρουτίνα του!

Προσπάθησε λοιπόν να διατηρήσεις την καθημερινή ρουτίνα σου, η οποία μπορεί να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρακτικά, βάλε ξυπνητήρι μία λογική πρωινή ώρα. Γράψε στην ατζέντα σου τις ώρες που θα “είσαι στο γραφείο”, κανόνισε τα online meetings της εβδομάδας και κλείσε τον υπολογιστή όταν ολοκληρώνεις το πρόγραμμά σου.

Δε χρειάζονται ούτε υπερωρίες ούτε μία ημέρα αεργίας και μία ημέρα γεμάτη εργασία.

Τι μπορείς να διατηρήσεις κατά την επιστροφή στο γραφείο: Το πρόγραμμα. Έτσι θα αποφύγεις την υπερβολική κούραση από υπερωρίες και το stress που προκύπτει όταν καταπιάνεσαι με τα «έκτακτα» και δεν κάνεις αυτά που πραγματικά πρέπει.

Δημιούργησε τον χώρο σου και βάλε όρια

Όταν ζεις με άλλους στο σπίτι, από γονείς, σύντροφο μέχρι παιδιά (που είναι και το πιο δύσκολο να εργάζεσαι κοντά τους), χρειάζεσαι το επαγγελματικό ησυχαστήριό σου. Έναν χώρο που θα διαμορφώσεις έτσι ώστε να σε εξυπηρετεί πρακτικά και να μπορείς να απομονώνεσαι για να παραμένεις παραγωγικός και συγκεντρωμένος. Όταν θα βρίσκεσαι εκεί- ακόμη κι αν μιλάμε για μία γωνιά του σπιτιού- θα δουλεύεις. Δε θα αποσπάσαι από τηλέφωνα, τα ασιδέρωτα που γνωρίζεις ότι έχεις, τις άλλες δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν.

Όσο για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, που δεν είναι άλλος από τα άτομα που μένεις μαζί; Βάλε όρια! Στην ανάγκη ντύσου, στολίσου σαν να πήγαινες γραφείο και μόλις ολοκληρώσεις το ωράριό σου, έχουν το ελεύθερο να ασχοληθούν μαζί σου.

Εναλλακτικά αν έχεις παιδιά και αυτό το 8ωράκι δεν είναι εφικτό, όρισε τα διαλείμματά σας.

Τι μπορείς να διατηρήσεις κατά την επιστροφή στο γραφείο: Τη διαμόρφωση του προσωπικού σου χώρου και χρόνου. Βάλε όρια στους συναδέλφους σου και φτιάξε το «επαγγελματικό ησυχαστήριό σου» όπως επιθυμείς.

Bonus tips για όσους δουλεύουν από το σπίτι

Διατήρησε την επικοινωνία με τους συναδέλφους σου, ακόμη κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Κάνε breaks για υγιεινά σνακ και γεύματα, μην ξεχνιέσαι στον υπολογιστή και αμελείς να ενυδατώνεσαι τακτικά, θέσε κίνητρο και στόχους. Ωραίο το αίσθημα της ελευθερίας στην καραντίνα και όσο μένουμε σπίτι, αλλά αυτό το αίσθημα γίνεται τελικά ανησυχία αν νιώσουμε άεργοι. Η ενέργεια άλλωστε έχει άμεση σχέση με την παραγωγικότητά μας.

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato