Καλοκαίρι και ωτίτιδα: τι μπορώ να κάνω;

icon
10 Ιουλίου 2020

Καλοκαίρι και ωτίτιδα: τι μπορώ να κάνω;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα μπάνια στη θάλασσα έχουν ήδη ξεκινήσει αφού ο υδράργυρος έχει ήδη φτάσει πολύ ψηλά, κάνοντας την απόδραση στις κοντινές παραλίες πολύ δελεαστική!

Αν είσαι μαμά με παιδιά που παθαίνουν συχνά ωτίτιδα τότε ίσως έχεις ήδη ξεκινήσει να τρέμεις στην ιδέα του πρώτου παράπονου του παιδιού ότι πονάει το αυτί του! Πράγματι οι συχνές βουτιές σε συνδυασμό με μη σωστό σκούπισμα και καθαρισμό των αυτιών μπορούν να αυξήσουν την εμφάνιση ωτίτιδα στα μικρά παιδιά. Τότε αρχίζει η γκρίνια, το κλάμα και το όνειρο των ήσυχων διακοπών δείχνει να φεύγει σιγά σιγά!

Πόσο συχνά εμφανίζεται η ωτίτιδα;

Δεδομένα από μελέτες μας δείχνουν ότι περίπου το 80% των παιδιών θα εμφανίσει τουλάχιστον 1 επεισόδιο ωτίτιδας κατά την προσχολική ηλικία! Η ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια ιογενούς λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ενώ σε ποσοστό 50-90% των περιπτώσεων παρατηρείται ανάπτυξη βακτηρίων από την καλλιέργεια του υγρού που απομονώνεται από το αυτί.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ωτίτιδα;

Ως παράγοντες κινδύνου που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση ωτίτιδας, πέραν του ιστορικού του παιδιού και της οικογένειας, είναι  η χρήση πιπίλας, το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή η έκθεση του παιδιού σε χώρο με καπνό αλλά και η έλλειψη θηλασμού!

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;

Η διάγνωση γίνεται από τον παιδίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο μετά από εξέταση του αυτιού αλλά και τα κλινικά συμπτώματα του παιδιού. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή με βάση την ηλικία του παιδιού.

Πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση της;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων για να προλάβουμε την εμφάνισής της καλό θα είναι να:

  • Ακολουθούμε τους κανόνες εμβολιασμού (πνευμονιόκοκκος)
  • Θηλάζουμε το μωρό για τουλάχιστον 6 μήνες, ιδανικά για ολόκληρο το πρώτο έτος ζωής του μωρού
  • Αποφεύγουμε την έκθεση του παιδιού σε καπνό
  • Μην κάνουμε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη;

Ο καλός καθαρισμός του αυτιού είναι απαραίτητο κλειδί για την υγεία του ωτικού συστήματος μας. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολόγων καλό θα είναι να αποφεύγεται η χρήση της μπατονέτας για τον καθαρισμό του αυτιού καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του, ενώ ενθαρρύνεται το σκούπισμα εξωτερικά με μια πετσέτα.

Πώς η φύση μπορεί να βοηθήσει;

Ένα όχι και τόσο γνωστό φυτό εδώ στην Ελλάδα αλλά με εξαιρετικές δράσεις είναι το lapacho. Είναι ένα γηγενές φυτό της Νοτίου Αμερικής, από το οποίο είναι γνωστά περίπου 100 είδη. Το είδος που επέδειξε τις πιο ουσιαστικές και ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες είναι το «Tabebuia Avellanedae», το οποίο έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές, αντιϊκές καθώς και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Με την κατάλληλη επεξεργασία και μορφή το Lapacho θα μπορούσε να συμβάλλει στον σωστό καθαρισμό του αυτιού και στην πρόληψη από ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και ιών!

Καλές βουτιές!

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Grainger J, Siddiq S., The Diagnosis and Management of Acute Otitis Media: American Academy of Pediatrics Guidelines 2013, Arch Dis Child Educ Pract Ed.
  2. Heidi L. Gaddey et al., (2019), Otitis Media: Rapid Evidence Review, Am Fam Physician.
  3. Hussain H. et al. Lapachol: an overview. Arkivoc, 2007.
  4. Maria Alice M. T. et al. Microemulsion Formulations for the Transdermal Delivery of Lapachol. AAPS PharmSciTech, 2018.
  5. Sven Bannwitz et al. Synthesis and Structure−Activity Relationships of Lapacho Analogues. 2. Modification of the Basic Naphtho[2,3‑b]furan-4,9-dione, Redox Activation, and Suppression of Human Keratinocyte Hyperproliferation by 8‑Hydroxynaphtho[2,3‑b]thiophene-4,9-diones. Journal of Medical Chemistry, 2014.
  6. Ana Amelia M. Liza et al. Development of Lapachol Topical Formulation: Anti-inflammatory Study of a Selected Formulation. AAPS PharmSciTech, 2008.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato