Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Φέτος το γιορτάζουμε αλλιώς!

icon
19 Μαΐου 2020

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Φέτος το γιορτάζουμε αλλιώς!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων και το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας γιορτάζει από τις 04. 05 δίνοντάς μας έμπνευση μέσα από το συναίσθημα της νοσταλγίας.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μάς καλεί να δημιουργήσουμε μαζί μία ψηφιακή μορφή του εκθέματος «Σοφίτα»(*) του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας με συλλογές από κάθε γωνιά του κόσμου. Δες πως μπορείς να συμμετέχεις και… εμπνεύσου!

Γιατί τα μουσεία είναι αναμνήσεις

Η κοινωνική αξία των μουσείων συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες.

Έτσι, μικροί και μεγάλοι βρίσκουμε εκείνο το παλιό αντικείμενο, που έχει συναισθηματική αξία και το φωτογραφίζουμε. Μπορεί να προέρχεται από ένα ταξίδι μας στο εξωτερικό που μας σημάδεψε και θυμίζει τον πολιτισμό και την κουλτούρα της συγκεκριμένης χώρας, από ένα αντικείμενο του τόπου καταγωγής μας, από τη γιαγιά και τον παππού, από τον ελληνισμό μίας άλλης εποχής.

Ξεκίνησε να ψάχνεις για εκείνα τα αντικείμενα που έχεις συνδέσει με στιγμές, εκείνα τα αντικείμενα που αφηγούνται σπουδαίες ιστορίες μόνο και μόνο με την ύπαρξή τους. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μάς δίνει μερικές ιδέες.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Η πλατφόρμα όπου θα ανέβουν οι φωτογραφίες

Στο διάστημα από Δευτέρα 4 έως και Παρασκευή 15 Μαΐου επιλέγουμε ένα αντικείμενο, το φωτογραφίζουμε και φτιάχνουμε το δελτίο εισόδου του με τις πληροφορίες “όνομα, καταγωγή, χρήση, πώς το αποκτήσαμε, μια σύντομη ιστορία που, τυχόν, το συνοδεύει”. Στη συνέχεια αποστέλλουμε τη φωτογραφία και το δελτίο εισόδου στο e-mail: info@hcm.gr

Τα αντικείμενα με ιστορία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου hcm.gr, ενότητα Νέα, Δημιουργούμε την Ψηφιακή Σοφίτα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας.

Η ψηφιακή «Σοφίτα» με τις συλλογές της θα είναι έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της στις 18. 05, οπότε και είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έκθεμα «Σοφίτα» λειτουργεί στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας από τη δημιουργία του το 1994 και φιλοξενεί αντικείμενα- τεκμήρια της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής, πηγές εξερεύνησης για τους μικρούς και αναβίωσης αναμνήσεων και ταξιδιού στον χρόνο για τους μεγαλύτερους. 

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία ή την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την επιλογή του θέματος «ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ» το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato