Top

Γνωρίστε την κινησιολογία και μεταμορφώστε τη ζωή σας

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Γνωρίστε την κινησιολογία και μεταμορφώστε τη ζωή σας
applied-kinesiology

Γνωρίστε την κινησιολογία και μεταμορφώστε τη ζωή σας

Στη συνέντευξη που ακολουθεί διαβάστε πως μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας και να βελτιώσετε την υγεία σας μέσω… της κίνησης 

 

Μα είναι δυνατόν να ενισχύσεις τη μνήμη σου, να διαβάζεις καλύτερα, να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες, να νοιώσεις ευεξία, να διώξεις το στρες ή ακόμη και να βελτιώσεις τη ζωή σου, με την κίνηση του σώματος; Κι όμως γίνεται! Η Μαρία Καρακωστάνογλου εξειδικευμένη κινησιολόγος, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας αποκλειστικά στο lifezone, μας μυεί στη κινησιολογία και μας μαθαίνει τα οφέλη και τις εφαρμογές της, 

Τι είναι η κινησιολογία;

Μιλάμε για την εξειδικευμένη κινησιολογία και όχι την κινησιολογία που κάνουν αθλητές, γυμναστές, χορευτές ή ηθοποιοί. Η εξειδικευμένη κινησιολογία είναι ένας ευρύς όρος που καλύπτει διάφορες κατευθύνσεις. Όλες έχουν στόχο την επικοινωνία, μέσω του μυϊκού τεστ, με την «κυτταρική μνήμη» όπου βρίσκονται αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες από τη σύλληψή μας και μετά. Είναι μια μη παρεμβατική, ήπια και εξαιρετικά ταχεία στα αποτελέσματά της μέθοδος που βοηθά σε ορατές αλλαγές πολύ άμεσα. Η κάθε κατεύθυνση «εξειδικεύεται» σε κάτι.

Τι γίνεται σε μία συνεδρία;

Ξεκινάμε ορίζοντας έναν «στόχο». Σε αυτό διαφέρει από άλλες προσεγγίσεις και μεθόδους. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε τι δε θέλουμε, αλλά λίγοι έχουμε προσδιορίσει τι είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε. Φυσικά όλοι θέλουμε να είμαστε «ευτυχισμένοι» αλλά η «ευτυχία» είναι κάτι υποκειμενικό για τον καθένα και αποτέλεσμα διαφόρων προϋποθέσεων. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ένας στόχος τόσο ταχύτερα τα αποτελέσματα. Το σημαντικότερο μέρος μιας συνεδρίας είναι να ξέρουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε.

Αυτό που μαθαίνουμε είναι να αφουγκραζόμαστε τις αντιδράσεις του σώματος, χωρίς κριτική και κυρίως να ξανασυνδεόμαστε με την αίσθηση της ΕΠΙΛΟΓΗΣ για ότι μας συμβαίνει. Αντί να κοιτάμε τι κάνει ο συνάδελφος, ο φίλος, ο σύντροφος, το παιδί που δε μας αρέσει, μαθαίνουμε να βλέπουμε τις δικές μας αντιδράσεις και να αποφασίζουμε πώς θέλουμε να πράξουμε την επόμενη φορά. Όλα αυτά αλλάζοντας τα σημάδια που το σώμα στέλνει στον εγκέφαλο προς επεξεργασία. Αφού οι πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος για την κατάσταση είναι διαφορετικές, η ανάγνωση της «πραγματικότητας» αλλάζει και μαζί οι αντιδράσεις μας. Χωρίς προσπάθεια και χωρίς σκέψη. Συχνά, 2 με 3 και ορισμένες φορές ακόμα και μία συνεδρία αρκούν για να υπάρξει αλλαγή ουσιαστική σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Η κινησιολογία δεν έρχεται να αντικαταστήσει την ψυχανάλυση ή την ψυχοθεραπεία ούτε και κάποια άλλη υποστηρικτική προς τον άνθρωπο κατεύθυνση. Ταυτόχρονα είναι αλήθεια πως αν η κυτταρική μνήμη δεν αλλάξει τις εγγραφές της, οποιαδήποτε αλλαγή παίρνει πολύ χρόνο. Ο συνδυασμός κινησιολογίας και ψυχοθεραπείας επιτρέπει τη γρήγορη αλλαγή που χάρη και στην επίγνωση που δίνει η ανάλυση, ριζώνει βαθιά.

Είναι δύσκολο να περιγράψω μια συνεδρία κινησιολογίας. Κυρίως γιατί καμία δε μοιάζει με καμία άλλη μια που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ατόμου, χωρίς κάποιο προαποφασισμένο πρωτόκολλο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποκτήσει κάποιος προσωπική εμπειρία!

Ποιες είναι κατευθύνσεις της κινησιολογίας;

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 60 οπότε δε θα είχε πολύ νόημα να τις αναφέρω. Υπάρχουν κάποιες βασικές πάντως από όπου ξεκίνησαν όλα. Η πρώτη ονομάζεται Touch For Health και είναι η γέφυρα μεταξύ Εξειδικευμένης και Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας. Η μεγάλη διαφορά των δύο είναι πως η Εφαρμοσμένη Κινησιολογία  εφαρμόζεται από ιατρούς ή επαγγελματίες της υγείας που νομιμοποιούνται να προβούν σε ιατρική διάγνωση. Η Εξειδικευμένη Κινησιολογία δεν κάνει διαγνώσεις, επωφελείται από τις υποστηρικτικές εγγραφές στην κυτταρική μνήμη και αφαιρεί το στρες που προκαλεί μια κατάσταση βοηθώντας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτορρύθμισης του ανθρώπινου σώματος.

Άλλες μεγάλες κατευθύνσεις είναι οι Educational Kinesiology/Brain Gym®, 3in1 Concepts πρώην One Brain, Applied Physiology, Wellness Kinesiology. Σε αυτές επάνω στηρίχθηκαν όλες οι μετέπειτα κατευθύνσεις.

Αναφερθήκατε στο «Touch For Health». Τι ακριβώς είναι;

Από εδώ ξεκίνησε κάθε μορφής Εξειδικευμένης Κινησιολογίας. Είναι το αποτέλεσμα των εργασιών του χειροπράκτη John Thie. Ο Thie κατόπιν αδείας του δασκάλου του Δρ Goodheart, του απλούστευσε τη δουλειά του τελευταίου προκειμένου να την προτείνει στο ευρύ κοινό. Είναι μια κατεύθυνση που δουλεύει πολύ με τα στοιχεία της κινέζικης ιατρικής. Ξεχωρίζει 42 μύες και τους κατατάσσει σε κατηγορίες ανάλογα με τον μεσημβρινό, ο οποίος τους επηρεάζει. Στη συνέχεια, βλέπει πού βρίσκεται το «μπλοκάρισμα» ενεργειακά και στο σώμα και χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να αποκαταστήσει τη ροή της ενέργειας. Εξαιρετικά άμεση κατεύθυνση και πολύ εντυπωσιακή όταν βλέπεις πόσο διαφορετικά αντιδρά το σώμα σου, όταν ο κινησιολόγος αγγίζει απλά ένα σημείο και όταν δεν το αγγίζει!

Τι εννοούμε με τον όρο «Κιναισθητική Νοημοσύνη»;

Είναι η νοημοσύνη που προέρχεται από την κίνηση και την αίσθηση που έχουμε στο σώμα όταν κάνουμε μια πράξη. Η μάθηση στην περίπτωση αυτή σχετίζεται και υποστηρίζεται άμεσα από την κίνηση. Μία από τις περίφημες νοημοσύνες που περιέγραψε και ο Gardner.

Σε τι βοηθάει η κινησιολογία;

Σε οτιδήποτε χρειάζεται ένα σώμα για να γίνει! Αυτό που αγνοούμε είναι πως το 80% των μηνυμάτων/ερεθισμάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλος προς επεξεργασία προκειμένου να κάνει τη δική του ανάλυση της όποιας κατάστασης και να χαράξει πορεία δράσης ή αντίδρασης έρχεται μέσα από τις αισθήσεις, την αίσθηση του πού βρίσκομαι στο χώρο (το σύστημα ιδιοδεκτικότητας) και το σύστημα ισορροπίας μας. Όταν μια κατάσταση έχει καταγραφεί στον σκληρό μας δίσκο ως «απειλητική» δύσκολα μπορούμε να αλλάξουμε μια συμπεριφορά ή αντίδραση απέναντι σε αυτή στο βαθμό που το σώμα μας δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Από αυτήν την άποψη όντως οι αλλαγές είναι δύσκολες. Όταν όμως το σώμα συμμετέχει αλλάζοντας τα δεδομένα που στέλνει στον εγκέφαλο, τότε οι αλλαγές γίνονται γρήγορα και αβίαστα.

Βοηθά, λοιπόν, τόσο παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες – ακριβώς γιατί εργάζεται με τις αισθήσεις, τα αντανακλαστικά και τη συνεργασία αυτών μεταξύ τους – τους ενήλικες που επιθυμούν να κάνουν κάποιες αλλαγές στη ζωή τους χωρίς κατ’ ανάγκη να θεωρούν απαραίτητο να καταλάβουν το «γιατί» λειτουργούν με κάποιον τρόπο, τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν τρόπους να κάνουν την εργασία τους πιο αποτελεσματική και πιο εύκολη και να κινητοποιήσουν τα παιδιά για μάθηση, τους επαγγελματίες της υγείας ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος μέσω της κινησιολογίας για να καρπίσει πιο γρήγορα η δουλειά τους. Η Εξειδικευμένη Κινησιολογία μας επιτρέπει να ξαναβρούμε τον δρόμο σε ικανότητές μας που χάνονται όταν βρισκόμαστε απέναντι σε κάποιες καταστάσεις. Ο καθένας μας γνωρίζει ποιες είναι αυτές στη ζωή του…

Σε ποιους απευθύνεται;

Ουσιαστικά απευθύνεται σε όποιον θέλει να κάνει μια αλλαγή γρήγορα και να αναλάβει την ευθύνη της αλλαγής και της ζωής του. Στους επαγγελματίες που επιθυμούν να συμπληρώσουν τα εργαλεία τους με κάτι καινοτόμο που θα προετοιμάσει το έδαφος στο οποίο εκείνοι μετά θα σπείρουν. Στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να διδάξουν κάτι συγκεκριμένο και για το οποίο απαιτείται μια συγκεκριμένη σωματική δεξιότητα. Για παράδειγμα, η ανάγνωση απαιτεί – για να μπορεί να γίνεται αβίαστα – τη συνεργασία των δύο ματιών στο πέρασμα της λεγόμενης «μέσης γραμμής». Αν το ένα μάτι δυσκολεύεται να την περάσει αυτό κάνει τα παιδιά να μην βλέπουν κάποια γράμματα ή και ολόκληρες λέξεις. Ο τρόπος όμως που κινούνται τα μάτια για την ανάγνωση δεν αποτελεί αντικείμενο της εκπαίδευσης των δασκάλων. Και τα παιδιά τα βλέπουμε συχνά να κρατούν το βιβλίο τους στη μία άκρη του θρανίου, να στηρίζουν το κεφάλι με τα χέρια τους για να διαβάσουν, να ξαπλώνουν στο γραφείο τους και όσο κι αν τους λέμε «κάτσε, παιδί μου, σαν άνθρωπος» μετά από λίγο τα ξαναβλέπουμε στην ίδια στάση.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες αντενδείκνυται; Μπορούν όλοι να συμμετάσχουν σε μια συνεδρία;

Αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίζει/ ξεκαθαρίζεται/διαφαίνεται στην πρώτη συνεδρία. Σε γενικές γραμμές όμως ναι, όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε μια συνεδρία.

Ποια είναι τα «εργαλεία» της και τι είναι ακριβώς είναι το μυϊκό τεστ;

Το μυϊκό τέστ είναι ένα από τα βασικά εργαλεία της Εξειδικευμένης Κινησιολογίας και σε αυτό διαφέρει από την Εφαρμοσμένη Κινησιολογία. Είναι ένα τεστ ακριβείας που επιτρέπει την ανάγνωση της αντίδρασης του σώματος μπροστά σε ένα ερέθισμα. Αυτό μπορεί να είναι μια σκέψη, ένα συναίσθημα, ένα γεγονός κτλ. Στα χέρια του επαγγελματία, του επιτρέπει / είναι ένα μέσο για να αφουγκραστεί τις πληροφορίες της κυτταρικής μνήμης και να δει κατά πόσο το εν λόγω ερέθισμα μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω τις ικανότητές μου ή αντίθετα με κόβει από ορισμένες από αυτές. Όπως και κάθε τι βιωματικό, είναι δύσκολο να το περιγράψει κάποιος με λόγια. Είναι, όμως, εξαιρετικά εύκολο να το νοιώσει ο καθένας.

Πως μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη μας και πως μπορεί να προάγει τη μάθηση;

Η Εκπαιδευτική Κινησιολογία/Brain Gym είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις της Εξειδικευμένης Κινησιολογίας με σαφώς εκπαιδευτική προσέγγιση. Μέσω της αφομοίωσης βασικών και απαραίτητων σωματικών δεξιοτήτων απαραίτητων για την ακαδημαϊκή μάθηση προετοιμάζει τον εγκέφαλο του παιδιού (μέσω του σώματος) για την καλύτερη αφομοίωση και επεξεργασία των πληροφοριών. Όταν το άγχος φεύγει από τη μέση μπορώ να μάθω πιο εύκολα, να θυμηθώ καλύτερα, να συγκεντρωθώ πιο αποτελεσματικά.

Πως αντιμετωπίζονται η/οι μαθησιακές δυσκολίες;

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πολύ «διαδεδομένες και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δυσκολιών. Καθώς τα παιδιά κινούνται πια ολοένα και λιγότερο πολλά από τα αντανακλαστικά τους δεν τα υποστηρίζουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν για παράδειγμα, να σταθούν ήρεμα σε μια καρέκλα, κάτι που κάνει την παρακολούθηση ενός μαθήματος δύσκολη.

Επιπλέον, η κίνηση μέσα στην τάξη, γενικά απαγορεύεται και η διατροφή των παιδιών, που περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης,  αναψυκτικών ή επεξεργασμένων τροφών…., επιδεινώνει την κατάσταση.

Μέσα σε όλα αυτά, το σώμα αδυνατεί να υποστηρίξει τη διαδικασία της μάθησης, καθώς κάθε δραστηριότητα απαιτεί τεράστιες  προσπάθειες από αυτό. Εννοείται πως οι προσπάθειες αυτές είναι μη συνειδητές. Το μόνο που ξέρει το παιδί είναι πως το αποτέλεσμα των προσπαθειών του υπολείπεται αυτών και καταλήγει σε ένα «κουράστηκα», «βαριέμαι» ή «δε μου αρέσει».

Επιτρέποντας στις αισθήσεις να ξαναρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, στα αντανακλαστικά να υποστηρίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια μάθησης, στο σώμα να αποκτήσει μια εσωτερική αίσθηση ισορροπίας και δύναμης, επιτρέπουμε στον εγκέφαλο να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και να ξεπεράσει αρκετές από τις «μαθησιακές δυσκολίες».

Ουσιαστικά, ο κάθε ένας από εμάς μαθαίνει με έναν διαφορετικό τρόπο. Η κινησιολογία βοηθά στο να αποκτήσει το παιδί  ή ο ενήλικας εργαλεία που θα του επιτρέψουν να μάθει με τον δικό του τρόπο και όσο πιο εύκολα γίνεται. Έχει ενδιαφέρον, ξέρετε… Μιλάμε για «μαθησιακές δυσκολίες» μόνο για τα παιδιά και ξεχνάμε πως αυτές μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή, αν δεν κάνουμε κάτι γι αυτό και προσδιορίζουν τις επιλογές μας…

Τι είναι το Wellness Kinesiology; Πως μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η μέθοδος να νοιώσουμε ευεξία;

Όταν φεύγει το άγχος και ξαναβρίσκουμε την αίσθηση επιλογής και δύναμής μας, είναι εύλογο να νοιώθουμε ευεξία, έτσι δεν είναι; Είναι μία από τις μεθόδους που δίνει αρκετή σημασία στα συναισθήματα και στον τρόπο που επηρεάζουν τις αντιδράσεις του σώματος.

 

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το στρες μέσω της κινησιολογίας;

Όπως αναλύσαμε παραπάνω, ναι, η κινησιολογία προσφέρει εξαιρετικά και ταχύτατα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του στρες.

Πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αλλεργιών;

Είναι μια ξεχωριστή μέθοδος της Εξειδικευμένης Κινησιολογίας που ονομάζεται Hypersens και βασίζεται στην αποκατάσταση της αρμονίας μεταξύ των δονήσεων αυτού που έχει την αλλεργία και του αλλεργιογόνου. Για άλλη μια φορά να τονιστεί, πως δεν πρόκειται για ιατρική μέθοδο, αλλά για μια ενεργειακή αποκατάσταση. Πολύ αποτελεσματική και σας μιλώ εκ πείρας! Θέλω να πω εδώ πως στην Εξειδικευμένη Κινησιολογία μπήκα ως πελάτισσα. Δούλευα τότε ως διερμηνέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και ξεκίνησα να πηγαίνω σε μία κινησιολόγο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και πολύ αθόρυβα και αυτό μου τράβηξε την περιέργεια και ξεκίνησα την πρώτη μου εκπαίδευση. Ακόμα περίεργη είμαι…

Που μπορείτε να απευθυνθείτε:

Κέντρο Κιναισθητικής Νοημοσύνης Μητσαίων 19, Ακρόπολη. Τηλ. 210 9223536

 

 

No Comments

Post a Comment