Αιμορροΐδες: Mήπως η παραμονή στο σπίτι επιδείνωσε το πρόβλημα;

icon
28 Απριλίου 2020

Αιμορροΐδες: Mήπως η παραμονή στο σπίτι επιδείνωσε το πρόβλημα;

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια από τις πιο συχνές αιτίες επαναληπτικών επισκέψεων σε ένα γαστρεντερολογικό ιατρείο. Επιπλέον, αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο σχετικά με πάθηση που αφορά το γαστρεντερικό σύστημα. Συχνό σύμπτωμα αποτελεί η αιμορραγία από τον πρωκτό κατά την αφόδευση, ενώ οι πάσχοντες συνήθως αναφέρουν κνησμό, δυσφορία και πόνο.

Η παραμονή στο σπίτι αυτή την περίοδο έχει αυξήσει τις ώρες που περνάμε καθιστοί και έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη σωματική δραστηριότητα. Αυτό έχει ως συνέπεια, την αυξημένη πιθανότητα για δυσκοιλιότητα αλλά και την εμφάνιση ή την επιδείνωση των αιμορροΐδων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή των αιμορροϊδων;

Ο τρόπος ζωής και διατροφής μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αιμορροΐδων, πιο συγκεκριμένα η δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες αλλά και η καθιστική ζωή. Ακόμη, η παχυσαρκία αλλά και η δυσκοιλιότητα μπορεί επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνισή τους. Επιπλέον, πολύ συχνά οι γυναίκες κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης επειδή εμφανίζουν δυσκοιλιότητα είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν και αιμορροΐδες.

Πως μπορούμε να ανακουφιστούμε;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Παχέος εντέρου και Πρωκτού για τη διαχείριση των αιμορροΐδων, στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνονται τόσο αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής όσο και χορήγηση σκευασμάτων που έχουν φλεβοτονική δράση, όπως εκείνα που περιέχουν φλαβονοειδή. Σε δεύτερη φάση και ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους μπορεί να χρειαστεί και άλλο είδος αντιμετώπισης που να περιλαμβάνει πιο επεμβατικές μεθόδους.

Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη διατροφή και στον τρόπο ζωής;

Σύμφωνα με μελέτες, η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου. Για να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά καθώς και να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι κ.α. αλλά και να καταναλώνουμε συχνά όσπρια. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών είναι δύσκολο να επιτευχθούν μόνο από τρόφιμα για αυτό ίσως είναι χρήσιμη η συμπληρωματική χορήγηση φυτικών ινών. Επιπλέον, σημαντική είναι η κατανάλωση νερού, τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα. Το νερό διευκολύνει την κένωση καθώς κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά.

Πέρα από τις αλλαγές στις συνήθειες διατροφής είναι εξίσου σημαντικό να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες γύρω από την αφόδευση που επιτείνουν την εμφάνιση αιμορροΐδων. Η παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα καθώς και η χρήση τηλεφώνου παράλληλα με την αφόδευση έχει συσχετιστεί με αύξηση των αιμορροΐδων. Συνεπώς, καλό θα είναι να βελτιώσουμε αυτές τις συνήθειες τόσο για να μην επιτείνει την υπάρχουσα νόσο, όσο και για να προλάβουμε την επανεμφάνισή της.

Υπάρχει κάποια αγωγή που βοηθάει στις αιμορροϊδες;

Μετανάλυση μελετών έδειξε ότι η χορήγηση φλαβονοειδών, ως φλεβοτονικά συστατικά, οδήγησε σε βελτίωση του κνησμού, της αιμορραγίας, της δυσφορίας και γενικότερα βελτίωση των συμπτωμάτων. Αν και ο μηχανισμός δράσης τους δεν είναι πλήρως διευκρινισμένος, τα φλαβονοειδή φαίνεται ότι συνδέονται με την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αγγείων, μείωση του οιδήματος και αύξηση του φλεβικού τόνου. Μάλιστα, σε παλαιότερη μελέτη που χορηγήθηκε συνδυασμός διοσμίνης, εσπεριδίνης και τροξερουτίνης σε άτομα με οξεία αιμορροΐδική κρίση παρατηρήθηκε ότι είχαν πολύ πιο σύντομα μείωση της αιμορραγίας και του πόνου συγκριτικά με την ομάδα που δεν έλαβε αυτόν τον συνδυασμό.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας, έτσι ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να μας δοθούν οι σωστές οδηγίες για τη διαχείριση του προβλήματός μας. Αν και εσύ αντιμετωπίζεις πρόβλημα αιμορροΐδων, αναζήτησε τη λύση που θα σου δώσει ανακούφιση.

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος,
MSc

Βιβλιογραφία:

 

- Davis et al., (2018), The American Society of Colon and Rectal Surgeons Clinical Practice Guidelines for the Management of Hemorrhoids, Dis Colon Rectum.

- Cengiz and Gorgun, (2019), Hemorrhoids: A range of treatments, Cleve Clin J Med.
- Riss S et al., (2012) The prevalence of hemorrhoids in adults. Int J Colorectal Dis.
- Pigot F et al., (2005) Risk factors associated with hemorrhoidal symptoms in specialized consultation. Gastroenterol Clin Biol.

Προηγούμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato