Ίρις Ρούσση - Μία φορά εθελοντής, για πάντα εθελοντής

icon
20 Φεβρουαρίου 2021

Ίρις Ρούσση - Μία φορά εθελοντής, για πάντα εθελοντής

Η Ίρις είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης και ο πρώτος άνθρωπος που ήρθαμε σ’ επαφή από την Ένωση.

Είναι μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη σε ιδιωτική εταιρεία με υψηλές απαιτήσεις και τακτικό μέλος της ομάδας της ΖΕΗ. Όσο για το αν η ίδια έχει κατοικίδιο; Ε φυσικά, μία μεγαλόσωμη σκυλίτσα την Candy κι έναν αφράτο γατούλη τον Ορφέα. Και τα δύο τετράποδα μέλη της οικογένειάς της προέρχονται από τη ΖΕΗ.

«Ο χρόνος που αφιερώνω στα ζώα εξαρτάται πάντα από τις εκάστοτε συνθήκες, καθώς η ζωή κάθε ανθρώπου περνάει από διάφορες φάσεις. Ως φοιτήτρια, αφιέρωνα πολλές ώρες την ημέρα στη φροντίδα και κυρίως φιλοξενούσα αρκετά ζώα έως ότου υιοθετηθούν. Ετοίμαζα βιογραφικά και συναντούσα οικογένειες που ήθελαν να υιοθετήσουν ένα ζωάκι. Αργότερα με πιο πιεσμένο χρόνο αλλά και την αύξηση του αριθμού των εθελοντών, ασχολούμαι μ’ ένα μέρος των υιοθεσιών, συμμετέχω σε παρουσιάσεις του έργου της ΖΕΗ σε εταιρείες κι εκδηλώσεις καθώς και στη διοργάνωση και λειτουργία των bazaar. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2- 3 ώρες την ημέρα.»

Ο εθελοντισμός στη σύγχρονη εποχή

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον εθελοντισμό από πολύ νεαρή ηλικία, καθώς στην οικογένειά μου υπήρχε πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς σε ανθρώπους και ζώα. Στην ΖΕΗ, συμμετέχω από το 1998 και είμαι το πρώτο εγγεγραμμένο μέλος της.

Έχεις προσφέρει βοήθεια και σε άλλους τομείς, εκτός αυτού που αφορά στα ζώα;
Ναι έχω δραστηριοποιηθεί και σε άλλους τομείς, τόσο με προσωπική εργασία όσο και με οικονομική ενίσχυση. Βοηθούσα σε πρακτικά θέματα μία οικογένεια με αρκετά παιδιά, καθώς ήταν ορφανά από μητέρα, καθώς και εικονική υιοθεσία ενός παιδιού στην Αφρική.

Γιατί το ευρύ κοινό πιστεύει ακόμη ότι ένας εθελοντής, είναι ένας άνθρωπος με μία πιο εύκολη καθημερινότητα δηλαδή χωρίς πολλές επαγγελματικές ή προσωπικές υποχρεώσεις;
Παρόλο που υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο θέμα της οπτικής του εθελοντισμού και πολλοί άνθρωποι πλέον δραστηριοποιούνται ενεργά, δυστυχώς το ευρύ κοινό ακόμα θεωρεί ότι ένας εθελοντής δεν έχει υποχρεώσεις κι απλά ψάχνει τρόπους να γεμίζει τις ώρες του. Ειδικά όσοι έχουν επιλέξει τη φροντίδα των ζώων πολλές φορές αντιμετωπίζονται με υπεροψία και πολύ συχνά βάλλονται από προσβολές.

Παλαιότερα το άτομο που φρόντιζε τα ζώα, πλησίαζε πολλές φορές τα όρια του γραφικού, όμως από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Στη ΖΕΗ, όλοι οι εθελοντές είναι άτομα καλλιεργημένα, οικογενειάρχες και πολύ δραστήρια σ’ επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί έχουν οικογένειες με παιδιά κι εργάζονται με πλήρες και απαιτητικό ωράριο ενώ άλλοι είναι φοιτητές με πολύ αυξημένες υποχρεώσεις κι εξεταστικές περιόδους.

icon


Ποια ανάγκη οδηγεί τελικά κάποιον στον εθελοντισμό;

Η αγάπη για τα ζώα και το μεγάλο πάθος να προσφέρουν σε έναν τόσο δύσκολο τομέα! Τονίζω ότι ο εθελοντής είναι όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, με τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια προβλήματα και άγχη, τις ίδιες ελπίδες και τα ίδια όνειρα για το μέλλον…. με τη διαφορά ότι κάποιες ώρες, συνήθως της προσωπικής ανάπαυσης και του ελεύθερου χρόνου, προτιμά να τον αφιερώνει σε έναν καλό σκοπό. Είναι άνθρωποι επιτυχημένοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους, που δε θα διστάσουν όμως να μεταφέρουν ένα πληγωμένο ζώο στον κτηνίατρο.

Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι μ’ ενοχλεί ιδιαίτερα όταν πολίτες που επικοινωνούν για διάφορα αιτήματα σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας, γίνονται επιθετικοί και προκλητικοί. Δε μπορούν να αντιληφθούν ότι είμαστε εθελοντές κι όχι υποχρεωμένοι να τρέχουμε για να τους εξυπηρετήσουμε, για όποιο  ζώο τους ενοχλεί ή για το ζώο που αποφάσισαν μία φορά στη ζωή τους να βοηθήσουν στις πλάτες των εθελοντών.

«Ο εθελοντισμός είναι μεγάλο σχολείο»

Θεωρώ ότι βελτιώνει τα θετικά και διορθώνει τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα ενός ατόμου. Προσωπικά έμαθα να εκτιμώ τα όσα προσφέρει η ζωή, έμαθα να ελέγχω καταστάσεις που μου προκαλούσαν άγχος, μπορώ πιο εύκολα να βάζω προτεραιότητες. Ενίσχυσα κάποιες ικανότητες που είχα, αλλά ανακάλυψα και κάποια ταλέντα που δεν ήξερα ότι διέθετα. Έμαθα να είμαι υπομονετική σε πολλά ζητήματα αλλά και να επιμένω αρκετά όταν κάτι πρέπει να ολοκληρωθεί. Μαθαίνεις να εργάζεσαι ομαδικά και παρά τις ποικίλες απόψεις που είναι φυσικό να υπάρχουν σε μία μεγάλη ομάδα διαφορετικών ανθρώπων, τελικά επικρατεί εκείνη που είναι η ιδανική για τα ζώα. Διότι ο τελικός δέκτης των ενεργειών μας είναι τα ζώα.   

Έχουν υπάρξει μέρες που πρέπει να προσφέρεις την εθελοντική εργασία σου, αλλά δεν έχεις τόση διάθεση;
Και οι εθελοντές είναι άνθρωποι, οι οποίοι ορισμένες φορές δεν έχουν τη διάθεση για εθελοντική εργασία. Όμως όταν ξέρεις ότι υπάρχουν κάποια πλάσματα που περιμένουν από εσένα την τροφή, ή πρέπει να μεταφέρεις ένα ζώο στον κτηνίατρο, να του δώσεις φάρμακο, να φροντίσεις τα τραύματά του, τότε επανέρχεται η διάθεση. Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, εορτών και υποχρεώσεων, ο εθελοντής είναι στο πόστο του. Υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι ακόμα και άρρωστοι, δεν έχουν αμελήσει τα καθήκοντά τους. 

Πόσους εθελοντές απασχολεί αυτή τη στιγμή η ΖΕΗ;
Αυτή τη στιγμή στη ΖΕΗ υπάρχουν περίπου 60 εγγεγραμμένοι εθελοντές, όμως δεν είναι όλοι ενεργοί. Μόνο μία μικρή ομάδα εθελοντών συνεισφέρει σταθερά επί σειρά ετών.

icon

Οι «καλύτεροι» εθελοντές είναι συνήθως άνδρες ή γυναίκες και γιατί;
Στη ΖΕΗ υπάρχουν και γυναίκες και άνδρες εθελοντές. Παρόλο που παλαιότερα ο εθελοντισμός, ειδικά στη φροντίδα των ζώων, ήταν κυρίως γυναικεία υπόθεση, τα τελευταία χρόνια και οι άνδρες συμμετέχουν πολύ ενεργά. Όλοι είναι άριστοι στην προσφορά τους, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και κατανόηση. Δεν είναι θέμα φύλου αλλά διάθεσης και πάθους για προσφορά. 

Τι κάνει τελικά ένας εθελοντής στη ΖΕΗ;
Ένας εθελοντής έχει πολλές και ποικίλες εργασίες. Σε σχέση με τα ζώα:  τα μεταφέρει προς και από τους Κτηνιάτρους, τα πηγαίνει βόλτα και κοινωνικοποιεί όσα είναι προς υιοθεσία. Η ανάγκη φιλοξενίας των ζώων έως ότου υιοθετηθούν είναι πολύ μεγάλη, όπως και η φιλοξενία ζώων που χρειάζονται αποκατάσταση μετά από κάποιο χειρουργείο ή επέμβαση. Επιπλέον ασχολείται με την επικοινωνία με οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζώο. Σε σχέση με τα οργανωτικά: βοηθάει στα bazaar με ανεύρεση διαφόρων ειδών (από φίλους, συγγενείς, δωρεές), διαχωρίζει τα προϊόντα ανάλογα την κατηγορία και την τιμολόγηση και συμμετέχει στο στήσιμο και την πώληση τις ημέρες διεξαγωγής των εκδηλώσεων. Βοηθάει στην αφισοκόλληση εκδηλώσεων, διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής;
Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος εθελοντής, είναι να έχει συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας του, να είναι συνεπής στα όσα δεσμεύεται να αναλάβει και να αγαπάει τα ζώα.

Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει ειδική μέριμνα και σταθερό πρόγραμμα για τα ζώα, ώστε να μειωθούν τα αδέσποτα. Πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι δεν παίρνουμε ένα ζώο από μία στιγμιαία παρόρμηση, αλλά είναι ένα ζωντανό πλάσμα που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια.

 

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato