Top

Σεξουαλική δυσλειτουργία και μεταβολικές διαταραχές

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Σεξουαλική δυσλειτουργία και μεταβολικές διαταραχές
Σεξουαλική δυσλειτουργία και μεταβολικές διαταραχές

Σεξουαλική δυσλειτουργία και μεταβολικές διαταραχές

Μεγάλο ποσοστό ασθενών που εμφάνισαν πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία, γεγονός το οποίο καταγράφηκε…

 

…. και στα συμπεράσματα πρόσφατου συνεδρίου -με τίτλο “Winter Workshop on Psychosis”- που πραγματοποιήθηκε στο Marrakech, Morocco.

“Ουσιαστικά, εκείνο το οποίο φαίνεται είναι πως η σεξουαλική δυσλειτουργία συσχετίζεται με μεταβολικές παραμέτρους, όπως η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία κεντρικού τύπου”, τόνισε ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δρ. Χρήστος Θελερίτης, ένας από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο με την ερευνητική του δραστηριότητα με το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου.

Η έρευνα

Στη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος 146 ασθενείς με πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, από τους οποίους το 48% από τους άρρενες και το 66.7% των γυναικών ασθενών παρουσίαζαν σεξουαλική διαταραχή.
Διαπιστώθηκε πως για τους άρρενες ασθενείς η σεξουαλική δυσλειτουργία είχε σχέση με κεντρικού τύπου παχυσαρκία καθώς και με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αυξημένα επίπεδα λεπτίνης.

Αντίθετα, στις γυναίκες ασθενείς η σεξουαλική δυσλειτουργία συσχετίσθηκε με την LDL χοληστερόλη.
Ο κ. Χ. Θελερίτης, ερευνητής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Λονδίνου, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που παρουσιάζουν για πρώτη φορά ψυχωσικό επεισόδιο, η υγιεινή διατροφή, η φυσική άσκηση και οι mindfulness τεχνικές (τεχνικές που μας μαθαίνουν να βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας σε κάθε στιγμή, να αντιλαμβανόμαστε πώς νοιώθουμε, τι μας στρεσσάρει κ.λπ.).

Αυτή ήταν και η άποψη που προτάθηκε από τους εισηγητές της ερευνητικής μελέτης: Η εφαρμογή, δηλαδή, προγραμμάτων υγιεινής διατροφής και διαβίωσης.

Ψυχωσικό επεισόδιο

Με τον όρο “ψύχωση” εννοούμε μια κατάσταση, στη διάρκεια της οποίας επηρεάζεται ο εγκέφαλος, σε βαθμό να υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα (ψυχωσικό επεισόδιο). Περίπου 3 στους 100 ανθρώπους -που σημαίνει πως η ψύχωση είναι αρκετά κοινή ασθένεια- θα βιώσουν ένα ψυχωσικό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά με τους περισσότερους από αυτούς να επανέρχονται χωρίς άλλες επιπτώσεις.

Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να το βιώσουν έχουν πάντως οι νέοι ενήλικοι.

Συμπτώματα

· Σκέψη χωρίς ειρμό
· Παραισθήσεις
· Ψεύτικες πεποιθήσεις
· Συνήθεις αλλαγές στη διάθεση
· Διαφορετική συμπεριφορά

Ένα ψυχωσικό επεισόδιο εμφανίζεται σε τρεις φάσεις, με διαφορετική διάρκεια, ανάλογα με το πρόσωπο: Πρόδρομος, οξεία και φάση αποκατάστασης.

Πάντως, το ενθαρρυντικό με την ψύχωση είναι πως είναι θεραπεύσιμη και οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν και σε αυτό συντείνουν και η αλλαγή στον τρόπο ζωής, με την εφαρμογή ενός πιο υγιούς μοντέλου διαβίωσης με συγκεκριμένη διατροφή, άσκηση και εναλλακτικές θεραπείες.

(Theleritis C, Bonaccorso S. Sexual dysfunction and obesity in patients with affective and non-affective psychosis. The 17th Biennial Winter Workshop on Psychosis, February 14-16th 2013, Marrakech, Morocco).

* Ο Δρ. Χρήστος Θελερίτης είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Μετεκπαιδευθείς στο Ινστιτούτο Benson-Henry της Ιατρικής Νου-Σώματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Βοστώνη, ΗΠΑ.

Επικοινωνία: , www.mindbodymed.gr

No Comments

Post a Comment