Top

Προϊόντα αδυνατίσματος: Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Προϊόντα αδυνατίσματος: Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα
Προιόντα αδυνατίσματος: Κάνουν τίποτα τελικά;

Προϊόντα αδυνατίσματος: Η αλήθεια πίσω από τη βιτρίνα

Κρέμες που εξαφανίζουν ως δια μαγείας το λίπος, βερμούδες που σας μετατρέπουν σε Next Top Model, θαυματουργοί λιποδιαλύτες

 

…που υπόσχονται six pack και υποκατάστατα γεύματος που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Ναι, η βιομηχανία του marketing στην Ελλάδα συνεχίζει να αποδίδει καρπούς, ιδιαίτερα σε προ-καλοκαιρινές περιόδους όπου το αδυνάτισμα της τελευταίας στιγμής είναι της… μόδας (και της παραλίας).

Αν όλα τα παραπάνω ήταν αληθή, τότε σίγουρα θα είχε λυθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα – και παγκοσμίως, οι παραλίες θα ήταν γεμάτες με καλλίγραμμα μοντέλα και οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις θα είχαν μειωθεί εντυπωσιακά. Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί – και ούτε πρόκειται. Πόσο μάλλον όταν η λογική του μέσου καταναλωτή είναι συνδυασμένη με το εύκολο και γρήγορο αποτέλεσμα, σε οποιονδήποτε τομέα της καθημερινότητας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την έλλειψη επαρκών γνώσεων, πολύς κόσμος γίνεται ευάλωτος και εύπιστος σε πολλές τέτοιου είδους προτάσεις. Ας πάρουμε όμως τα… «θαύματα» από την αρχή.

Λιποδιαλύτες: Η… μάστιγα των φαρμακείων

Κόστος: Από 10€ μέχρι 50€ ανάλογα με την ποικιλία συστατικών που περιέχουν.

Ακόμα και κάποιος που έχει την ελάχιστη δυνατή εξοικείωση με οτιδήποτε αφορά την άσκηση ή την διατροφή, τους γνωρίζει. Πρόκειται για σκευάσματα που πλασάρονται ως «θαυματουργά» σε φαρμακεία ή καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής και υπόσχονται να λύσουν όλα τα προβλήματά μας εν όψει καλοκαιριού. Περιέχουν συστατικά που, όπως υποστηρίζουν, «ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και τονώνουν τους μυς με μία μόνο ταμπλέτα», ή «καίνε το λίπος και χαρίζουν καλλίγραμμο σώμα». Αν μη τι άλλο εντυπωσιακοί ισχυρισμοί και σίγουρα «πιασάρικοι». Κατά πόσο όμως είναι πραγματικά αληθείς;

Ας εξετάσουμε μερικά από τα «λιποδιαλυτικά» συστατικά που περιέχονται κατά κύριο λόγο σε αυτά τα σκευάσματα.

Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA): Είναι ένα σημαντικό πολυακόρεστο οξύ, το οποίο έχει φανεί μέσα από έρευνες ότι είναι πολύ καλό για τον οργανισμό. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης και σε μερικές έρευνες έχει φανεί ότι μειώνει το ποσοστό του λίπους σε… χάμστερ, χοίρους και ποντίκια. Μάλιστα, η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στα πειραματόζωα για να γίνουν οι μετρήσεις ήταν δεκαπλάσια από την φυσιολογική και οι μετρήσεις στα πειραματόζωα έγιναν μετά την θανάτωσή τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, νοσοκομειακός διαιτολόγος, «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η επιπρόσθετη λήψη CLA αυξάνει την πιθανότητα για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όχι μόνο σε ευπαθή άτομα, αλλά και στον γενικό πληθυσμό».

Λεκιθίνη: Ευρέως διαδεδομένη ουσία σε συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για μία φυσική ουσία που παράγεται στον οργανισμό και παίζει τον ρόλο του γαλακτοματοποιητή του λίπους. Συνδέεται δηλαδή με το λίπος και το κάνει διαλυτό στο νερό. «Το γεγονός ότι η λεκιθίνη κάνει το λίπος διαλυτό στο νερό, δεν σημαίνει ότι έχει και λιποδιαλυτική δράση», λέει ο κ. Παπαμίκος και συμπληρώνει ότι πρόκειται για παρανοήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται διαφορετικά ώστε να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Πράγματι, ενώ η λεκιθίνη έχει αποδειχτεί μέσα από έρευνες ότι βοηθάει στην μνήμη, στην μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη από πέτρες της χολής, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει την θετική της επίδραση στο αδυνάτισμα. «Το να αναγράφεται ότι ένα σκεύασμα βοηθάει στο αδυνάτισμα επειδή περιέχει λεκιθίνη και υπάρχει συσχέτιση μεταξύ λεκιθίνης και αδυνατίσματος, είναι αντιεπιστημονικό», διαπιστώνει ο κ. Γεώργιος Πατερουλάκης, κλινικός διαιτολόγος και σύμβουλος φυσικής αγωγής.

πηγή: www.in2life.gr


No Comments

Post a Comment