Κατερίνα Πρωτογεράκη: Πως η μέθοδος NLP μάς βοηθάει στην καθημερινή ευεξία

icon
25 Φεβρουαρίου 2022

Κατερίνα Πρωτογεράκη: Πως η μέθοδος NLP μάς βοηθάει στην καθημερινή ευεξία

Περιεχόμενα:


Η Κατερίνα Πρωτογεράκη, Χημικός ΜSc | Σύμβουλος Συμπληρωμάτων διατροφής NLP Coach | NLP Master Practitioner (certified by INLPTA), μάς εξηγεί τι είναι η μέθοδος NLP, ποιες οι τεχνικές αυτού του τόσο ιδιαίτερου και λειτουργικού συστήματος και ποια εξατομικευμένη προσέγγιση χρειάζεται να έχουμε στα συμπληρώματα διατροφής. 

Μία συνέντευξη που μας έδωσε έμπνευση και κίνητρο για να προχωρήσουμε στη δράση και να μη μένουμε στην επιθυμία ή στη σκέψη μιας σημαντικής αλλαγής στην καθημερινή ζωή μας.

Το σύστημα NLP έχει πνευματική βάση, αφού σχετίζεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε κι επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Εξηγήστε μας με απλά λόγια το συγκεκριμένο σύστημα.

Το NLP ή αλλιώς Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός περιέχει τα τρία στοιχεία με την μεγαλύτερη σημασία για την παραγωγή των εμπειριών μας : τη νευρολογία, τη γλώσσα, και τον προγραμματισμό. Μέσω του NLP έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε μοτίβα συμπεριφοράς, να λάβουμε πληροφορία σε συνειδητό και μη συνειδητό επίπεδο και εν τέλει να κάνουμε την αλλαγή που επιθυμούμε.

Με λίγα λόγια μας δίνει τα εργαλεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τη συμπεριφορική ικανότητα και ευελιξία που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τον τρόπο που τόσο εμείς οι ίδιοι, όσο και οι άνθρωποι γύρω μας, λειτουργούν, βλέπουν τον κόσμο, επεξεργάζονται και αποθηκεύουν πληροφορίες, παίρνουν αποφάσεις και συσχετίζονται με τους άλλους.

Άρα μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε τη σύνδεση μεταξύ των σκέψεων και των συναισθημάτων μας με το σώμα και τη συμπεριφορά μας. Και με αυτό τον τρόπο να αλλάξουμε ό,τι δεν είναι πια λειτουργικό για εμάς.

Ποιες είναι οι τεχνικές NLP που προτείνετε για περισσότερη ευεξία;

Υπάρχουν πολλές τεχνικές κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του NLP σε σχέση με άλλες μεθόδους coaching. Ότι συνδέει το νου με το σώμα. Εκεί που ο νους “κολλάει” έρχεται το σώμα να δώσει το πουσάρισμα που χρειάζεται για να προχωρήσουμε!

Άρα δε μπορώ να σας δώσω μόνο μία. Ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε, προκύπτει και η τεχνική.

Με τις τεχνικές NLP μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά- αντίδραση που έχουμε σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για αυτό. Επιπλέον μας βοηθούν να κάνουμε αλλαγές θέτοντας στόχους, τους οποίους κάνουμε ρεαλιστικούς, μετρήσιμους ανακαλύπτοντας το πραγματικό όφελος που θα έρθει από την επίτευξή και μαθαίνοντας ταυτόχρονα  να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας.

Εσείς πως καταλήξατε στη συγκεκριμένη προσέγγιση; Τι σας γοήτευσε περισσότερο κι αποκτήσατε την εξειδίκευση;

Ξεκίνησα από το Χημικό κι ασχολούμενη αρκετά με το θέμα των φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, συνειδητοποίησα ότι δε λύνονται όλα μ’ ένα χάπι. Εκεί λοιπόν άρχισε να μπαίνει το “μικρόβιο” ότι υπάρχει κι ο νους, που είναι ένα μεγαλειώδες κομμάτι του δικού μας συστήματος.

Συνειδητοποίησα ότι το κομμάτι των σκέψεων, της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων είναι ένα μέρος το οποίο είναι εξίσου βασικό με τα υπόλοιπα κι αυτό ήταν που με γοήτευσε κιόλας… Είδα πως όταν αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αυτό αποτυπώνεται και στη βιοχημεία του σώματός μας επιτυγχάνοντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση του συστήματος που λέγεται άνθρωπος.

Πόσο μπορεί να μας βοηθήσει το NLP σύστημα στο well- being;

Η ευεξία κι η ευζωία δεν κατακτώνται, αλλά αποτελούν έναν στόχο που χρειάζεται συνεχώς να κινούμαστε προς τα εκεί. 

Προσεγγίζοντας διαφορετικούς τομείς της ζωής και της καθημερινότητας μας (π.χ. διατροφή, κίνηση, επικοινωνία, σχέσεις) και βελτιώνοντας τους, οδεύουμε προς τα εκεί.

Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι έρχονται με το αίτημα να αποβάλλουν το στρες από τη ζωή τους. Πράγμα αδύνατο με την καθημερινότητα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος. Μπορούμε όμως να μάθουμε τρόπους ώστε να το διαχειριστούμε καλύτερα, ώστε να μην δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητά μας και εμείς να είμαστε πιο ήρεμοι κι ισορροπημένοι μέσα σ’ αυτήν.

Πως φροντίζετε για το προσωπικό σας wellbeing;

Όπως σας είπα και προηγουμένως το wellbeing είναι μια δυναμική πολυπαραγοντική κατάσταση και ίσως χρειάζεται να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και την στάση μας σε πολλούς τομείς για να την προσεγγίσουμε. Στο πλαίσιο του προσωπικού μου wellbeing λοιπόν, πέρα από το να τρέφομαι ισορροπημένα, να γυμνάζομαι, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες μου και αν τις επικοινωνώ είναι κι οι επιλογές που κάνω καθημερινά.

Από το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι που θα χρησιμοποιήσω μέχρι την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση!

Πόσο εύκολο είναι στην πράξη να είσαι χορτοφάγος;

Είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι θεωρούσα στην αρχή. Το να γίνω εγώ χορτοφάγος ήταν μία σκέψη που περνούσε πολλά χρόνια από το μυαλό μου, αλλά θεωρούσα ότι θα με δυσκόλευε πάρα πολύ και πως “δεν ήταν αυτά για μένα”. Έτσι για πολλά χρόνια την απωθούσα. Τελικά οι συνθήκες και ο καιρός έφτασε για να με φέρει μπροστά στη συνειδητοποίηση πως όταν πίσω από κάτι κρύβεται ένας απώτερος σκοπός και μία σημαντική ιδέα, τίποτα δεν είναι  δύσκολο. Έτσι λοιπόν και με τη χορτοφαγία Υπάρχουν άπειρες επιλογές, ακόμα και για εμάς τους καλοφαγάδες και όχι μόνο τα χόρτα και το ρύζι που μπορεί να έλεγα κι εγώ παλαιότερα ότι μόνο τρώνε οι χορτοφάγοι.  

Η χορτοφαγία μπορεί να ενταχθεί πρακτικά στην καθημερινή ζωή και ο σκοπός αυτής της επιλογής είναι πολύ πιο σημαντικός από μια απλή διατροφική αλλαγή. Οπότε οποιαδήποτε δυσκολία υπήρξε που τουλάχιστον για εμένα ήταν κυρίως κοινωνική ξεπεράστηκε πραγματικά εύκολα.

Ο λόγος που την επιλέγω είναι κυρίως ο ηθικός και φυσικά περιβαλλοντικός!

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει μία εκτροφή ζώων, η βιομηχανοποίηση κι η εκμετάλλευση τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί αγγίζει για εμένα το κομμάτι του σεβασμού. Όπως ήμουν και είμαι υπέρμαχος της διαφορετικότητας και του σεβασμού στους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώμα δέρματος, φύλου, φυλής κλπ αντίστοιχα είμαι υπέρμαχος της προστασίας της ζωής των ζώων ανεξαρτήτως είδους. Δε μπορώ λοιπόν να σέβομαι και να υπεραγαπώ τη γάτα μου και να τρώω ταυτόχρονα το κουνέλι.

 

Πόσο καιρό είστε χορτοφάγος και τι διαφορές έχετε δει στην υγεία, την ομορφιά και την ενέργειά σας;

Είμαι περίπου ένα χρόνο! Οι διαφορές που παρατηρώ, είναι κυρίως στην ενέργεια και αυτό μου κάνει πραγματικά εντύπωση! Η αντοχή και η απόδοσή μου στις προπονήσεις (επειδή τρέχω) είναι πολύ διαφορετική.

Αυτό απαντάτε και σ’ εκείνους που πιστεύουν πως αν επιλέξεις μία χορτοφαγική διατροφή, χάνεις ενέργεια;

Δεν ισχύει το ότι χάνεις ενέργεια κατά τη μετάβαση στη χορτοφαγία. Θέλει όμως να έχεις στο νου σου ότι πρέπει να φροντίζεις για τα γεύματά σου για να παίρνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όπου υπάρχει κενό (αντιμετώπιση) ή για να μην υπάρξει (προληπτικά), έρχονται να δώσουν τη λύση τα συμπληρώματα διατροφής.

Τα προϊόντα Terranova Nutrition Gr είναι 100% φυτικά, vegan και ξεχωρίζουν για τα αληθινά superfoods, που περιέχουν. Τι διαφορά κάνει στη διατροφή μας το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, που ταιριάζει και στο lifestyle μας;

Η διαφορά είναι στην επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής εξατομικευμένα κι όχι κάτι που άκουσα από κάποιον ή είδα στην τηλεόραση. Η εξατομικευμένη διαχείριση της επιλογής συμπληρωμάτων διατροφής και η μοναδική προσέγγιση βάσει του lifestyle μας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο.

Κάνουμε εξετάσεις αίματος, βλέπουμε αν έχουμε κάποια έλλειψη, αν χρειαστεί προχωρούμε σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και καταλήγουμε στη χορήγηση των κατάλληλων για εμάς, συμπληρωμάτων διατροφής. Είναι σημαντικό αυτό που αναφέρετε για το lifestyle, καθώς τα συμπληρώματα για να δουλέψουν απαιτούν συνέπεια αφού τα αποτελέσματα από τη λήψη τους  δεν είναι άμεσα ορατά. Βλέπετε για να καλυφθούν οι ελλείψεις χρειάζεται χρόνος. Άλλες παράμετροι που χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν είναι η απορροφησιμότητα του εκάστοτε συμπληρώματος, ο συνδυασμός τους, ο συνδυασμός με τροφές, η κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου (για παράδειγμα ένα άτομα με αυτοάνοσο δε μπορεί να πάρει όλα τα συμπληρώματα διατροφής), ποια φαρμακοτεχνική μορφή ταιριάζει σε κάποιον κ.ά.  

Γιατί πιστεύετε πως υπάρχει αυτή η «έξαρση» στα συμπληρώματα διατροφής κι εμπορικά και πρακτικά;

Πάνω από όλα είναι το κομμάτι των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Ευτυχώς πλέον υπάρχει μία κουλτούρα πρόληψης- κι όχι μόνο αντιμετώπισης- σε ό,τι αφορά στα συμπληρώματα διατροφής και στην υγεία γενικότερα. Τα ωράρια είναι πραγματικά απαιτητικά και συνήθως δεν του  επιτρέπουν να φάει όπως θα έπρεπε. “Κάτι γρήγορο στο πόδι ή μπροστά στην οθόνη γιατί δεν προλαβαίνω” είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση που ακούμε στην ερώτηση πώς τρέφεσαι καθημερινά;  Και φυσικά παίζει ρόλο και η ποιότητα της τροφής που πλέον έχει αλλάξει. Η θρεπτική αξία της ντομάτας για παράδειγμα δεν είναι η ίδια με 30 χρόνια πριν.

Οπότε τα συμπληρώματα διατροφής λειτουργούν συμπληρωματικά όπως ακριβώς λέει και το όνομά τους και όχι για να υποκαταστήσουν γεύματα. Η αρχή και η βάση μας χρειάζεται να είναι η ισορροπημένη διατροφή.

Εσείς ποια Terranova Nutrition προϊόντα επιλέγετε και γιατί;

Παίρνω πολλά χρόνια ανά περιόδους βιταμίνη D+K , Β12 ή συμπλήρωμα βιταμινών του συμπλέγματος Β και τον τελευταίο χρόνο έχω εντάξει στην καθημερινότητα μου το  Life Drink, αυτή την φόρμουλα που μου έχει έναν εντυπωσιακό συνδυασμό συστατικών που με τονώνει πολύ και με βοηθάει να διατηρώ τα επίπεδα της ενέργειάς μου σε υψηλό επίπεδο!

 

icon

Κατερίνα Πρωτογεράκη
Χημικός ΜSc | Σύμβουλος Συμπληρωμάτων διατροφής
NLP Wellbeing Coach (certified by INLPTA)

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato