Top

Πόνος στο σεξ: Υπάρχουν (σωστές) λύσεις!

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Πόνος στο σεξ: Υπάρχουν (σωστές) λύσεις!
images/stories/ponos-sto-sexnew-center.JPG

Πόνος στο σεξ: Υπάρχουν (σωστές) λύσεις!

Είναι πολλόι οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον κόλπο κατά την σεξουαλική πράξη.  Ποιές είναι όμως οι εξετάσεις και οι λύσεις;

 

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μια γυναίκα μπορεί να νοιώσει πόνο που ενδέχεται να οφείλεται σε οργανικό λόγο, αλλά και σε ψυχογενείς παράγοντες. Ο πόνος κατά την επαφή που έχει τη ρίζα του σε οργανικά αίτια ονομάζεται δυσπαρευνία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί. Το lifezone παραθέτει παρακάτω τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, τις απαραίτητες εξετάσεις αλλά και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.

 

1 στις 7 γυναίκες περίπου έχουν αισθανθεί περιστασιακά πόνο κατά την σεξουαλική επαφή

Το 35% περίπου των γυναικών που πονάει στον κόλπο οφείλεται σε οργανικά αίτια

 

Η δυσπαρευνία

Κατά την διείσδυση του ανδρικού μορίου υπάρχει έντονος πόνος που επαναλαμβάνεται  στην περιοχή του κόλπου. Ο πόνος αυτός στον κόλπο της γυναίκας μπορεί να είναι εσωτερικός (σαν κάτι να δημιουργεί έντονη πίεση στο εσωτερικό του) και εξωτερικός (η γυναίκα το αισθάνεται σαν μια μεγάλη ενόχληση που έχει έντονο πόνο)

 

Τα αίτια του πόνου

*Οργανικά προβλήματα: Φλεγμονές στις σάλπιγγες, ινομυώματα, κύστες στις ωοθήκες, ενδομητρίωση. Αν το αίτιο είναι παθολογικό μπορεί μια γυναίκα να έχει και άλλα συμπτώματα: Πόνο κατά την περίοδο λόγω της ενδομητρίωσης, πόνο στην κοιλιά από τις κύστες στις ωοθήκες, μεγάλη ποσότητα αίματος κατά την περίοδο (ινομυώματα) και άστατος κύκλος περιόδου λόγω της φλεγμονής στις σάλπιγγες. Υπάρχει περίπτωση πάντως μια γυναίκα να έχει τα παραπάνω αλλά παρόλα αυτά να μην αισθάνεται πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

*Η λίπανση του κόλπου δεν είναι αρκετή: Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω λήψης κάποιων φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στον κόλπο (αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά) και λόγω έλλειψης «παιχνιδιών» με τον σύντροφο πριν τη σεξουαλική πράξη. Ακόμη μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη  ερωτικής επιθυμίας ή και ακόμη από την εμμηνόπαυση που προκαλεί ξηρότητα στον κόλπο.

*Από κάποιο τραύμα: Αν μια γυναίκα πονάει στο εξωτερικό σημείο του αιδοίου ή στην έξοδο του κόλπου τότε μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό από προηγούμενη σεξουαλική επαφή ή ακόμη και σε μόλυνση. Επομένως είναι φυσιολογικό να υπάρχει πόνος στη συγκεκριμένη περιοχή.

*Αν μια γυναίκα γέννησε πρόσφατα: Στη γέννα ο γυναικολόγος κάνει μια τομή στον κόλπο της γυναίκας (επισειοτομή). Αν αυτή τη τομή δεν έχει επουλωθεί ακόμη ή τα ράμματα είναι σφιχτά τότε είναι λογικό να υπάρχει πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη. Κάτι τέτοιο ωστόσο υποχωρεί μετά από ορισμένες σεξουαλικές επαφές.

 

*Υστερεκτομή: Συνήθως μετά από μια υστερεκτομή δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του κόλπου. Αν όμως αφαιρεθεί κατά την υστερεκτομή και ένα κομμάτι από την κορυφή του κόλπου τότε ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή είναι πιθανός.

*Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει μετά από τις εξετάσεις ότι ο πόνος δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια τότε μάλλον οφείλεται σε ψυχογενείς παράγοντες: Μια κακή εμπειρία με προηγούμενο σύντροφο, δύσκολη σχέση με τον τωρινό σύντροφο, φόβοι απόρριψης, φόβοι για μια εγκυμοσύνη, χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και σεξουαλική κακοποίηση που συνέβη στο παρελθόν είναι μερικά από τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά την σεξουαλική πράξη.

Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν:

Αρχικά με μια γυναικολογική εξέταση ο γυναικολόγος σας, θα μάθει αν ο πόνος είναι μόνιμος και βαθύς πυελικός, Θα δει ακόμη τυχόν προβλήματα ανατομίας, φλεγμονές (μυκητιάσεις,τριχομονάδες) αλλά και φλεγμονές πιο βαθιά στον κόλπο. Μετά από αυτή την εξέταση μπορεί να σας ζητήσει να γίνουν και άλλες εξετάσεις όπως κολποσκόπηση, κολπικό υπερηχογράφημα και υστεροσαλπιγγογραφία: Ακτινολογική εξέταση για τις σάλπιγγες και τη μήτρα.

Η αντιμετώπιση

-Αν ο γυναικολόγος διαπιστώσει ότι η αιτία του πόνου οφείλεται σε οργανικά αίτια τότε θα χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (κολπικά υπόθετα σε περίπτωση λοίμωξης, αντιβίωση) ή και ακόμη να ζητήσει χειρουργείο στην περίπτωση της ενδομητρίωσης.

-Αν τώρα ο γυναικολόγος αποκλείσει τα οργανικά αίτια, τότε θα προτείνει έναν ψυχοθεραπευτή που θα βοηθήσει στα ψυχογενή αίτια του προβλήματος.

-Η λύση ορισμένες φορές όταν το πρόβλημα οφείλεται σε ψυχολογικά θέματα μπορεί να λυθεί πάνω στο…κρεβάτι. Ζητήστε από τον σύντροφο σας μεγαλύτερη διάρκεια προκαταρκτικών και χρησιμοποιήστε λιπαντικό για πιο εύκολη διείσδυση. Ακόμη μπορεί η γυναίκα να αναλάβει τα ηνία της σεξουαλικής πράξης αλλάζοντας στάση. Μια γυναίκα πάνω από τον άντρα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τη διείσδυση του πέους.

 
{jcomments on}

No Comments

Post a Comment