Top

Ποιες (ωφέλιμες) βιταμίνες πρέπει να αποφεύγετε και πότε

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ποιες (ωφέλιμες) βιταμίνες πρέπει να αποφεύγετε και πότε
Βιταμίνες: ποιές και πότε να αποφεύγετε

Ποιες (ωφέλιμες) βιταμίνες πρέπει να αποφεύγετε και πότε

Αν αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα υγείας μάλλον πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη λήψη κάποιων βιταμινών….

 

… διαβάστε ποιες βιταμίνες να αποφεύγετε και σε ποιες περιπτώσεις.

Ψωρίαση: προσοχή στην βιταμίνη  Α

Ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία όσων έχουν ψωρίαση είναι τα ρετινοειδή. Βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος. Στην ψωρίαση η ταχύτητα της διαδικασίας ανανέωσης του δέρματος είναι επταπλάσια από το φυσιολογικό και εκδηλώνεται με ξεφλούδισμα και φαγούρα. Επειδή τα ρετινοειδή αποτελούν ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, που είναι γνωστή για το ρόλο της στην προστασία του δέρματος, η λήψη επιπλέον βιταμίνης  Α π.χ. μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα στο σώμα.

Καρδιακά προβλήματα: αποφεύγετε τη βιταμίνη Ε

Αν έχετε κάποια καρδιολογικής φύσεως πάθηση, αποφύγετε τις υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε, καθώς αυτό ίσως αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσετε περισσότερα προβλήματα με την καρδιά σας. Σύμφωνα με επταετή διεθνή μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο σε 10.000 άτομα με καρδιακή νόσο, περιφερική αρτηριακή νόσο και διαβήτη, η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε καθημερινά (περίπου 400 IU-363mg) συνδέεται με 13 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και 21 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

Οστεοπόρωση: μη συνδυάζετε βιταμίνη Α και φώσφορο

Σε «συνεργασία» με το ασβέστιο, ο φώσφορος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία των οστών. Είναι σημαντική η ισορροπία, ενώ η αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα οστά. Τα υψηλά επίπεδα του φωσφόρου στο αίμα (πάνω από 1.000 mg) μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του ασβέστιο στα οστά, πιθανώς επιδεινώνοντας τα προβλήματα για τα άτομα με οστεοπόρωση, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Ένας αριθμός διαφορετικών μελετών, έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη μιας μορφής βιταμίνης Α (ρετινόλη),  συνδέεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, που αποτελεί δείκτη οστεοπόρωσης. Στη μελέτη 175 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 28 και 74 ετών, των οποίων η διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Α ήταν μεγαλύτερη από 1,5 mg την ημέρα, είχαν σημαντικά χαμηλότερη οστική πυκνότητα – 6 έως 14%  από ό, τι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι λάμβαναν λιγότερο από 0,5 mg της βιταμίνης στην καθημερινή διατροφή τους.

Διαβήτης: προσοχή στη βιταμίνη Β3

Επίσης γνωστή και ως νιασίνη, η βιταμίνη Β3 εμπλέκεται στο μεταβολισμό και είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα που τρώμε. Ωστόσο, υψηλές δόσεις (η συνιστώμενη πρόσληψη είναι 13mg την ημέρα για τις γυναίκες και 17 mg την ημέρα για τους άνδρες) θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους διαβητικούς. Ο διαβήτης είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική συγκέντρωση σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Β3 – πάνω από 100 mg την ημέρα – μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

Βιταμίνες: Που βρίσκονται,πως σας βοηθούν

 →Διατροφή: Ανακαλύψτε τι έχετε, τι σας λείπει και ξανανιώστε

→4 tips: Απορροφήστε όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών

→Βιταμίνη C: 4 λόγοι που την χρειάζεστε και το καλοκαίρι

→Φρούτα-λαχανικά: Ποιο χρώμα είναι θρεπτικότερο;

Οι top 9 πιο υγιεινές τροφές

Ποιές τροφές μας χαρίζουν χρόνια


No Comments

Post a Comment