Top

Ποιες ουσίες ενοχοποιούνται για τις παιδικές αλλεργίες

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Ποιες ουσίες ενοχοποιούνται για τις παιδικές αλλεργίες
Τα αντιμικροβιακά ενοχοποιούνται για παιδικές αλλεργίες

Ποιες ουσίες ενοχοποιούνται για τις παιδικές αλλεργίες

Ουσίες που βρίσκονται σε σαπούνια και διαλύματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά. Ποιες είναι και πόσο μας βλάπτουν;

 

Τα αντιμικροβιακά στα σαπούνια, τα στοματικά διαλύματα και άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών στα παιδιά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκινς χρησιμοποιώντας δεδομένα για 860 παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών, από προηγούμενη  μελέτη που είχε γίνει παλιότερα στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι τα παιδιά με αυξημένα επίπεδα αντιμικροβιακών παραγόντων στα ούρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων  IgE, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα έπειτα από έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες και είναι αυξημένα στους αλλεργικούς.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, τα οποία δημοσιεύονται στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, δείχνουν ότι τα χημικά που σχετίζονται περισσότερο με τον κίνδυνο αλλεργίας είναι το triclosan και τα parabens, ουσίες με αντιμικροβιακές και συντηρητικές ιδιότητες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι ασαφές αν οι ουσίες αυτές επιδρούν άμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ή αν σχετίζονται μόνο έμμεσα με την εμφάνιση αλλεργίας.

Η  σχολαστική σε μερικές φορές υπερβολική προσωπική υγιεινή ίσως αποτελεί την εξήγηση της αυξημένης συχνότητας κρουσμάτων αλλεργιών στον ανεπτυγμένο κόσμο, υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.

«Η σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο αλλεργίας και την έκθεση σε αντιμικροβιακά  υποδεικνύει ότι οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να διαταράσσουν την ευαίσθητη  ισορροπία ανάμεσα στα επωφελή και τα επιβλαβή βακτήρια στο σώμα και να οδηγούν σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», τονίζει η ερευνήτρια Δρ Σάβατζ.

Η μελέτη ενοχοποιεί δύο ουσίες που βρίσκονται σε πολλά αντιμικροβιακά προιόντα: το triclosan και paraben. Τα παιδιά με υψηλά επίπεδα triclosan στα ούρα εμφάνιζαν διπλάσια πιθανότητα να έχουν αλλεργία σε ουσίες του περιβάλλοντος ή σε τρόφιμα, συγκριτικά με τα παιδιά που παρουσίαζαν χαμηλές συγκεντρώσεις στα ούρα.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά με τα υψηλότερα επίπεδα paraben στα ούρα αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο αλλεργίας σε ουσίες του περιβάλλοντος, ενώ δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών.

→Αλλεργικό άσθμα: Αντιμετωπίστε το… οικογενειακώς

→5 σημάδια ότι είστε αλλεργικοί και τι πρέπει να κάνετε

 

RINOMAD20ORIZONTIO

 

No Comments

Post a Comment