Top

Έρευνα: Ποιά δημοφιλής ουσία μας κάνει…χαζούς;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Έρευνα: Ποιά δημοφιλής ουσία μας κάνει…χαζούς;
mr_bean

Έρευνα: Ποιά δημοφιλής ουσία μας κάνει…χαζούς;

Οι ερευνητές αποκαλύπτουν: ποιά ουσία που λαμβάνουμε καθημερινά μπορεί να απειλήσει τις πνευματικές μας επιδόσεις…

 

Καθώς βρισκόμαστε κοντά σε περίοδο εξετάσεων, νέα έρευνα θέτει γονείς και μαθητές σε επαγρύπνηση. Οι μαθητές πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά  την κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών, ζαχαρωτών και γλυκών σνακ και να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το κατά πόσο τους παρέχουν ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις εξετάσεις.  Γιατί; Η πολλή ζάχαρη μπορεί να μας κάνει πιο… χαζούς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα τα ω3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως στα παχιά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς, μπορούν να αποτρέψουν αυτόν  τον κίνδυνο και να βοηθήσουν τις πνευματικές μας λειτουργίες.

sugar1

Η μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια  που έγινε σε αρουραίους δείχνει ότι η φρουκτόζη επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και της μνήμης.  Επιπλέον σύμφωνα με τους ερευνητές οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης περιορίζουν την ικανότητα μάθησης. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Physiology, οι επιστήμονες χώρισαν τα τρωκτικά σε δύο ομάδες.  Η μία ομάδα των τρωκτικών τρεφόταν με πολλή ζάχαρη, ενώ η άλλη ακολουθούσε υγιεινή διατροφή.

Τοποθέτησαν έπειτα τα ποντίκια σε ένα λαβύρινθο, βάζοντας σημάδια για να τα βοηθήσουν να βρουν τη σωστή διαδρομή. Έπειτα από μερικές εβδομάδες κατέγραψαν την ικανότητά τους να «θυμηθούν» τη διαδρομή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με ζάχαρη καθυστερούσαν περισσότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

 

No Comments

Post a Comment