Top

Κόψτε το ροχαλητό με ένα νέο… μυστικό!

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Κόψτε το ροχαλητό με ένα νέο… μυστικό!
Νέος τρόπος να σταματήσετε το ροχαλητό

Κόψτε το ροχαλητό με ένα νέο… μυστικό!

Ποια συνήθεια μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμήσετε το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της νύχτας;

 

 

Η συνήθεια να φοράτε σφικτές κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμήσετε το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι «κάλτσες συμπίεσης» χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση των κιρσών, για την πρόληψη των θρομβώσεων στα πόδια μετά από επέμβαση και σε μεγάλα αεροπορικά ταξίδια.

Τώρα οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση των συγκεκριμένων καλτσών και για όσους έχουν υπνική άπνοια, μια πάθηση στην οποία οφείλεται και το ροχαλητό. Προκαλείται όταν ο μαλακός ιστός του λάρυγγα «υποχωρεί» με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τη ροή αέρα προς τους πνεύμονες.

Οι ελαστικές κάλτσες για τους κιρσούς όμως μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό αυτού του φαινομένου καθώς εμποδίζουν τη συσσώρευση υγρών στο σώμα. Έρευνα που έγινε σε 12 ασθενείς έδειξε ότι η χρήση καλτσών μειώνει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας στο ένα τρίτο.  Η υπνική άπνοια φαίνεται ότι αφορά έναν στους 25 ενήλικους. Συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό και διακοπές στην αναπνοή. Πρόκειται για μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και διαβήτη. Στην περίπτωση που έχετε αποφρακτική άπνοια μπορεί να ξυπνάτε κουρασμένοι και να νοιώθετε ότι δεν έχετε χορτάσει ύπνο παρόλο που κοιμηθήκατε αρκετά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της πάθησης, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, χειρουργικοί και μη. Πολλοί ειδικοί προτείνουν τη χρήση μιας αναπνευστική συσκευής (CPAPA) που βοηθάει τους ασθενείς να αναπνέουν καλύτερα με τη βοήθεια μιας μάσκας που φορούν στο πρόσωπό τους. To 46% των ασθενών ωστόσο δεν τη φορούν για πολύ καθώς τη θεωρούν ενοχλητική και άβολη.

Η λογική πίσω από τη χρήση καλτσών είναι ότι προλαμβάνουν τη συσσώρευση των υγρών του σώματος να συγκεντρώνεται στα πόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσιολογικά οι μύες των ποδιών βοηθούν τα υγρά αυτά να κυκλοφορούν στο σώμα μας και να μην λιμνάζουν, όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή κάνουν καθιστική ζωή.  Οι ειδικοί θεωρούν ότι η συσσώρευση αυτού του υγρού έχει ως αποτέλεσμα όταν ξαπλώνουμε το βράδυ να ρέει προς το κεφάλι και να συγκεντρώνεται γύρω από το λάρυγγα συμπιέζοντας τους ιστούς της περιοχής και δυσχεραίνοντας έτσι την αναπνοή. Οι κάλτσες από την άλλη συμπιέζουν τις φλέβες και τους μύες αναγκάζοντας τα υγρά να κυκλοφορήσουν σε ολόκληρο το σώμα και να μην λιμνάζουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σε μία νέα έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά συμμετείχαν 50 ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους φορούσαν κάλτσες όλη τη μέρα για δύο εβδομάδες, ενώ οι άλλοι μισοί δεν φορούσαν.

Οι γιατροί πρόκειται να αξιολογήσουν  τις αλλαγές στα επίπεδα και τον όγκο των υγρών στα πόδια και το λαιμό, τα επίπεδα υπνηλίας και εγρήγορσης μέσα στην ημέρα, καθώς και τη συνολική ποιότητα της ζωής των συμμετεχόντων.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο  Andrew Mc-Combe, χειρουργός ΩΡΛ στο Νοσοκομείο Frimley Park, Surrey, ανέφερε: «είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και η υπόθεση αυτή φαίνεται πολύ λογική».

«Φυσικά, πολλοί άνθρωποι με άπνοια που είναι υπέρβαροι και δεν είναι πολύ ευκίνητοι, συσσωρεύουν υγρά  μέσα από την ημέρα και είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν το πρόβλημα».

«Κατά πόσο τώρα τα υγρά του σώματος μπορεί να κατευθύνονται στο λαιμό κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόμαστε δεν είναι γνωστό με απόλυτη βεβαιότητα, και σαφώς αυτή η άποψη δεν έχει εξακριβωθεί, για αυτό και γίνεται η μελέτη αυτή. Θα με ενδιέφερε να δω το αποτέλεσμα», προσθέτει.

→Ροχαλητό: Πως θα το σταματήσετε πριν… χωρίσετε!

→Ρινικό διάφραγμα: Η επέμβαση, η νάρκωση και το κόστος

→Σςςς… ακούστε το σώμα σας. Κάτι θέλει να σας πει!

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment