Top

Τι αποκαλύπτει μια ανατρεπτική έρευνα για το αλάτι;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Τι αποκαλύπτει μια ανατρεπτική έρευνα για το αλάτι;
Νέα έρευνα για το αλάτι τα ανατρέπει όλα

Τι αποκαλύπτει μια ανατρεπτική έρευνα για το αλάτι;

Γνωρίζουμε ότι το πολύ αλάτι βλάπτει την υγεία. Τώρα  όμως οι ειδικοί σε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν προειδοποιούν…

 

ότι το ίδιο ισχύει και αν το περιορίσουμε πολύ

Η ανάγκη να μειώσουμε τις ποσότητες αλατιού που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας ήταν το βασικό μήνυμα των ειδικών για την δημόσια υγεία των περασμένων δεκαετιών. Περιορίζοντας την ημερήσια πρόσληψη αλατιού από 8 σε 6 γραμμάρια δηλαδή όσο χωράει σε μια κουταλιά της σούπας, εκτιμάται ότι μπορεί να σώσει περίπου 17000 ζωές ετησίως μόνο στην Αγγλία. Αυτό συμβαίνει χάρη στην προβλεπόμενη πτώση των εγκεφαλικών από τη μείωση αυτή κατά 22% και των καρδιακών προσβολών κατά 16%.

Μακροπρόθεσμα ο στόχος των ειδικών είναι να μειωθεί περαιτέρω η ημερήσια πρόσληψη αλατιού έτσι ώστε μέχρι το 2025 η ημερήσια πρόσληψη αλατιού να μην υπερβαίνει τα 3 g.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί τώρα λένε ότι το πολύ λίγο αλάτι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με το πάρα πολύ, και ότι  θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων από καρδιακή νόσο. Ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στην Αμερικανική επιθεώρηση για την υπέρταση προειδοποιεί ότι μία μέση ημερήσια κατανάλωση κάτω από 6.25g, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και πάλι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένοι από τους ειδικούς. Ωστόσο, θεωρείται ότι ο υπερβολικός περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων  που προκαλούν  καρδιακές παθήσεις  και οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη ( που θωρείται πρόδρομο στάδιο του διαβήτη τύπου 2).

Ερευνητές από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη εξέδωσαν προειδοποίηση μετά από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από 23 διαφορετικές μελέτες που αφορούν τις επιπτώσεις του αλατιού στο σώμα. Ο επικεφαλής ειδικός Dr Michael Alderman, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας υπέρτασης εξέφρασε  ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική μείωση του αλατιού πριν περίπου πέντε χρόνια.

Προειδοποιεί ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να μην προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού κάτω από 6g ημερησίως, αλλά να λαμβάνουν το ελάχιστο 6.25g αλατιού την ημέρα και να μην ξεπερνούν τα 15g. Η μεγαλύτερη ή μικρότερη πρόσληψη αλατιού σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο », λέει .

«Για εκείνους που η μέση πρόσληψη αλατιού σε γενικές γραμμές κυμαίνεται γύρω στα 8 g την  ημέρα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια αλλαγή στην ημερήσια ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουν θα βελτιώσει τους δείκτες της υγείας τους», συνεχίζει.

→Αλάτι: 5 μύθοι και αλήθειες που πρέπει να ξέρετε

 

No Comments

Post a Comment