Top

Θέλεις να γλιτώσεις το έμφραγμα; Κλείσε τα αυτιά σου

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Θέλεις να γλιτώσεις το έμφραγμα; Κλείσε τα αυτιά σου
932171935

Θέλεις να γλιτώσεις το έμφραγμα; Κλείσε τα αυτιά σου

Αν μένετε σε περιοχή με αυξημένα επίπεδα θορύβου από την κίνηση αυτοκινήτων μπορεί να κινδυνεύει η καρδιά σας σύμφωνα με νέα έρευνα…

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα θορύβου από το κυκλοφοριακό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές από τη Δανία προτού καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό εξέτασαν περισσότερα από 57.000 άτομα, ηλικίας 50 έως 64 ετών, που έλαβαν μέρος σε παλιότερη έρευνα που αφορούσε τον καρκίνο και τους παρακολούθησαν για μια δεκαετία.

Από τα 57.000, οι 1.600 υπέστησαν έμφραγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης τους. Οι επιστήμονες ανέτρεξαν και βρήκαν τη διεύθυνση κατοικίας τους και  υπολόγισαν την έκθεση των συμμετεχόντων σε ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση για περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που υπέστησαν το έμφραγμα εκτίθονταν επανειλημμένως  σε 42 έως 84 ντεσιμπέλ θορύβου. Ακόμη οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι για κάθε 10 ντεσιμπέλ επιπλέον θορύβου από την κίνηση, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξανόταν κατά 12%.

Αν και ακριβής αιτία για τη σχέση μεταξύ εμφράγματος και θορύβου δεν είναι εξακριβωμένη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να σχετίζεται με τις διαταραχές ύπνου που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να κοιμόμαστε σε δωμάτιο με λιγότερη έκθεση σε ηχορύπανση λόγω κίνησης στους δρόμους. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS One’.

 

No Comments

Post a Comment