Top

Έρευνα: Εξασκηθείτε και ευτυχήστε! Μάθετε πώς…

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Έρευνα: Εξασκηθείτε και ευτυχήστε! Μάθετε πώς…
ereyna_xara

Έρευνα: Εξασκηθείτε και ευτυχήστε! Μάθετε πώς…

Όποιος εξασκεί τον χαρακτήρα του ώστε να είναι δυνατός, περνάει καλύτερα στη ζωή και αυτό τώρα αποδεικνύεται και επιστημονικά…

Οποιος εξασκεί τον χαρακτήρα του ώστε να είναι δυνατός, ενισχύει την αίσθηση της καλοπέρασης και είναι πιο ευτυχισμένος από τους υπόλοιπους που δεν διαθέτουν αυτή τη συνήθεια. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα μεγάλης κλίμακας, την οποία διεξήγαν ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι αυτή η μορφή της εξάσκησης «δουλεύει» και μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα και ευτυχέστεροι. Η μεγαλύτερη επίδραση φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει στην εξάσκηση των εξής χαρακτηριστικών: της περιέργιας, της ευγνωμοσύνης, της αισιοδοξίας, του χιούμορ και του ενθουσιασμού.

Η δύναμη του χαρακτήρα μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των γνωρισμάτων που αξιολογούνται ως ηθικά, αυτά δηλαδή που είναι συνδεδεμένα θετικά με την ικανοποίηση μας από τη ζωή όπως έχει ήδη αποδειχθεί σε πολλές μελέτες. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν μια επίδραση στην ικανοποίηση που προσλαμβάνουμε από τη ζωή, ενώ η εξάσκηση τους προκαλεί μια αίσθηση ευημερίας και ολοκλήρωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας τους μια ομάδα ειδικών χώρισε ένα τυχαίο δείγμα 178 εθελοντών σε τρεις ομάδες: Η μια ομάδα εξασκούσε για ένα διάστημα 10 εβδομάδων  τα χαρακτηριστικά της περιέργιας, της ευγνομωσύνης, της αισιοδοξίας, του χιούμορ και του ενθουσιασμού. Η δεύτερη ομάδα εξασκούσε για το ίδιο χρονικό διάστημα   χαρακτηριστικά όπως η  εκτίμηση της ομορφιάς, η δημιουργικότητα, η καλοσύνη,  η αγάπη για μάθηση και η προνοητικότητα. Η τρίτη ομάδα δεν εξασκήθηκε σε τίποτα. Στο τέλος της έρευνας οι ειδικοί παρατήρησαν σημαντική αύξηση όσον αφορά στα ποσοστά ικανοποίησης για τη ζωή ανάμεσα στα μέλη της πρώτης ομάδας. Πάντως και οι δύο πρώτες ομάδες επωφελήθηκαν από την εξάσκηση σε σχέση με το διάστημα πριν ξεκινήσει η έρευνα.

 

No Comments

Post a Comment