Top

Γυναικολογική επέμβαση που έγινε 1η φορά στην Ελλάδα

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Γυναικολογική επέμβαση που έγινε 1η φορά στην Ελλάδα
Γυναικολογική επέμβαση που έγινε 1η φορά στην Ελλάδα

Γυναικολογική επέμβαση που έγινε 1η φορά στην Ελλάδα

Μέσα από τον ομφαλό και από οπή  δυο εκατοστών,  αφαίρεσαν την μήτρα 46χρονης γυναίκας Έλληνες γιατροί  με την πρωτοποριακή μέθοδο…

…”Επέμβαση Χωρίς Τομές Μέσω Φυσικών Οπών”

Μάλιστα η γυναίκα την ίδια ημέρα επέστρεψε στο σπίτι της !

Η πρωτοποριακή αυτή Επέμβαση Χωρίς Τομές Μέσω Φυσικών Οπών,   που είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε γυναίκα και από τις πρώτες στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του γυναικολόγου χειρουργού  Δρ Στέφανου Χανδακά MD MBA PhD.

Η επέμβαση  παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές  Σεμινάριο Single Port Laparoscopy in Gynecology, οποίο έγινε στην Αθήνα στις  12 και  13  Οκτωβρίου και διοργανώθηκε από το  μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ, με τη συμμετοχή της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας.

«Η νέα μέθοδος S.P.(Single Port Laparoscopy) είναι εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τις γυναίκες, χρησιμοποιείται  επίσης για την αφαίρεση κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων , ακόμη και για ολικές υστερεκτομές » ανέφερε ο Δρ Χανδακάς μιλώντας στο σεμινάριο στο οποίο ήταν και πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ Χανδακά, ενώ στην παραδοσιακή  λαπαροσκοπική επέμβαση γίνονταν 3 με 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα  και έμεναν 2 μέχρι 4 μόνιμες ουλές, με τη νέα μέθοδο, η επέμβαση διενεργείται μόνο μέσω φυσικής οπής αυτής της ομφαλού.

Ο χειρούργος τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως κάμερες και τα απαραίτητα εργαλεία. Ο πόνος στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση, είναι σημαντικός και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μέσα σε 24 ώρες.

«Με τη νέα μέθοδο , ο πόνος είναι  ακόμη πιο ήπιος. Έτσι, η ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί. Το 92% των γυναικών επιστρέφει σπίτι αυθημερόν»  τονίζει ο κ Χανδακάς.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο, έχουν πραγματοποιηθεί 54 τέτοιες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα επαναστατική μέθοδος καθημερινά κερδίζει έδαφος σε σχέση με τις παλαιότερες και προτιμάτε από τις γυναίκες καθώς δεν αφήνει σημάδια και ουλές, ενώ έχει πιο γρήγορη ανάρρωση.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ   ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ

Η επιτυχία των Ελλήνων γιατρών έχει ήδη τύχει διεθνούς   αναγνώρισης καθώς ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ Χανδακάς  ήταν επίσημος καλεσμένος- ως επίτιμος ειδικός-expert επεμβατικής γυναικολογικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής-   του European society of Gynecological Endoscopy στο Ευρωπαϊκό Ενδοσκοπικό Γυναικολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο,( 11-14) στο Παρίσι.

Μάλιστα ο Έλληνας γιατρός χειρούργησε ζωντανά στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποίησε επέμβαση λαπαροσκοπικής υστερεκτομής μέσω μιας οπής  και ανέλυσε ταυτόχρονα στους 2.500 γυναικολόγους απ όλο τον κόσμο τα πλεονεκτήματα της νέας επαναστατικής μεθόδου.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης που πραγματοποίησε ο Δρ Χανδακάς, συζητήθηκαν οι λεπτές διαφορές μεταξύ όλων των τελευταίων τεχνικών που πραγματοποιεί ο ιατρός.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.drchandakas.gr

→Ελληνική επιτυχία στη ρομποτική χειρουργική

No Comments

Post a Comment