Top

Σούπερ-χάπι θα μπορεί να σώζει χιλιάδες ζωές

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Σούπερ-χάπι θα μπορεί να σώζει χιλιάδες ζωές
Σούπερ-χάπι θα μπορεί να σώζει χιλιάδες ζωές

Σούπερ-χάπι θα μπορεί να σώζει χιλιάδες ζωές

Ένα πολυχάπι που θα προκύψει από το συνδυασμό στατίνων (φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης) με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση…

 

 

 

…θα μπορούσε να προλάβει χιλιάδες εμφράγματα και εγκεφαλικά  σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη βρετανών ειδικών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One, το χάπι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της «κακής»   χοληστερίνης. Οι επιστήμονες ανέφεραν ακόμη ότι το χάπι θα πρέπει να είναι το συντομότερο δυνατό διαθέσιμο στον κόσμο. Το Βρετανικό Ίδρυμα καρδιολογίας όμως ζήτησε να γίνουν περισσότερες έρευνες και επισήμανε πως τα χάπια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις συνήθειες ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Η έρευνα αυτή πάντως από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου μελετά τη δημιουργία ενός χαπιού που θα περιέχει στατίνες και 3 διαφορετικά φάρμακα για την πίεση που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως. Σε εθελοντές ασθενείς οι ειδικοί χορήγησαν το πολυχάπι και εικονικό φάρμακο (Placebo), μια φορά την ημέρα για 3 μήνες. Σε μια περίοδο 6 μηνών οι ασθενείς πήραν για το μισό χρονικό διάστημα εικονικό φάρμακο και για το άλλο μισό το πολυχάπι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το πολυχάπι μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά 12% και την «κακή» χοληστερίνη κατά  39%.Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του.

→Έρευνα: Πως ο δ/ντης σας μπορεί να σας γλιτώσει από εμφραγμα

→Θέλεις να γλιτώσεις το έμφραγμα; Κλείσε τα αυτιά σου

→Ρίξτε την αρτηριακή πίεση… τρώγοντας

→Νέα έρευνα: Το “μπλε χάπι” βοηθάει και την καρδιά

 

No Comments

Post a Comment