Καμία ίωση και φέτος! 7 έξυπνοι τρόποι για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

icon
2 Νοεμβρίου 2017

Καμία ίωση και φέτος! 7 έξυπνοι τρόποι για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου


Κρυολόγημα, ίωση και γρίπη; 
Από τον Γρομητσάρη Παναγιώτη

Αν θέλεις να περάσεις αλώβητος τον χειμώνα και να μην κολλήσεις καμία ίωση και φέτος υπάρχει λύση. Τόνωσε το ανοσοποιητικό σου με 7 έξυπνους τρόπους για να παραμείνεις ατσαλένιος και υγιής.

1) Φάε μανιτάρια

Καλά τα πορτοκάλια, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα μανιτάρια έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τα φονικά κύτταρα (ΝΚ) του ανοσοποιητικού σου, τα οποία επιτίθενται τους ιούς και τα βακτήρια, σύμφωνα με μελέτη στο Πανεπιστήμιο Tufts. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε β-γλυκάνες, οι οποίες ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα ρίχνουν στην πρώτη γραμμή της άμυνάς σου. Βάλε τα σε ομελέτες, σαλάτες και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει.

2) Μην υποτιμάς το σκόρδο!

Εκτός από την προσθήκη γεύσης στα φαγητά απελευθερώνει και αλισίνη, μια ένωση που φαίνεται ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση των ιών. Το μυστικό όμως για να έχεις αποτελέσματα είναι το ότι πρέπει να ψιλοκόβεις το σκόρδο και να το αφήνεις για περίπου 10 λεπτά στην άκρη, προτού το προσθέσεις στο μαγείρεμα, για να απελευθερώσει τα ένζυμα που δημιουργούν την αλισίνη. Και μην ξεχάσεις να προσθέσεις το σκόρδο στο τέλος του μαγειρέματος επειδή η θερμότητα εξουδετερώνει την αντιική του δράση. Αν δεν αντέχεις τη μυρωδιά του τότε το Astragalus Elderberry & Garlic Complex Τόνωση Ανοσοποιητικού της TERRANOVA είναι το πιο καινοτόμο και πλήρες συμπλήρωμα για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Περιέχει συστατικά των οποίων η ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού έχει αποδειχθεί ιστορικά και επιστημονικά από πολυάριθμες μελέτες. Ο Αστράγαλος, ο σαμπούκος, το σκόρδο, το μανιτάρι μαϊτάκε, το πιπέρι καγιέν και τα υπόλοιπα βότανα και υπερτροφές που περιλαμβάνονται στο ειδικά σχεδιασμένο μείγμα βοτάνων Magnifood, χάρη στη συνεργιστική τους δράση, συμβάλλουν στη μέγιστη απορρόφηση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τα κρυολογήματα ενώ καταπολεμά τους ιούς της γρίπης. Ιδανικό και για vegetarians και vegans.

3) Επίλεγε γιαούρτι για πρωινό

Περιέχει προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που βοηθούν στην ενίσχυση και βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσο πιο υγιές είναι το έντερό σου τόσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σου. Αν δεν σου αρέσει το γιαούρτι προβιοτικά μπορείς να πάρεις από σκευάσματα στο φαρμακείο όπου αποτελούνται από συγκεκριμένα στελέχη υψηλής ανθεκτικότητας, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στα φιλικά και τα παθογόνα βακτήρια.

4) Πάρε κάποια συμπληρώματα

• Βιταμίνη C: Αν και οι έρευνες είναι διφορούμενες ως προς την πρόληψη των ιώσεων η λήψη 500 mg την ημέρα κατά την έναρξη του κρυολογήματος μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

• Βιταμίνη D: Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου να κολλήσεις κάποια ίωση. Οπότε εφοδιάσου με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D σε όποια μορφή σε διευκολύνουν καλύτερα (κάψουλες ή σταγόνες) και ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου γρήγορα και ανώδυνα. Μην ξεχνάς και τον πιο φυσικό τρόπο σύνθεσης βιταμίνης D, που δεν είναι άλλος από την καθημερινή έκθεση αρκετής επιφάνειας του σώματός σου στον ήλιο!

• Βιταμίνη Β6: Αυτή η σημαντική βιταμίνη παίρνει μέρος σε σχεδόν 200 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα σου και είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Θα την βρείς σε σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος B.

• Echinacea: Βοηθά στο να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό, υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ικανό να αποκρούσει τις χειμερινές ιώσεις. Η ρίζα του έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Συνιστάται ως προληπτικό μέτρο τον χειμώνα επειδή ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού προκειμένου να καταπολεμήσει ιούς, βακτήρια και μύκητες.

• Ω-3 λιπαρά οξέα: Συντελούν στην καλή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού μας, καθώς πρόκειται για ισχυρούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Θα τα βρεις σε σκευάσματα που περιέχουν Ιχθυέλαια ή Μουρουνέλαιο.

5) Φάε καρύδια Βραζιλίας

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα μέταλλο που ενισχύσει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού.

6) Κοιμήσου

Όχι μόνον η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική. Ο διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή των ορμονών του στρες, επηρεάζοντας αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε έναν επανορθωτικό βαθύ ύπνο.

7) Πλένε σωστά τα χέρια σου τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα

Μελέτη από το πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσε ότι το 95% των ανθρώπων που δεν έπλενε τα χέρια σου για 20 δευτερόλεπτα ήταν πιο επιρρεπείς στις ιώσεις σε σχέση με όσους τα έπλεναν. Πλένε τις παλάμες και τις ράχες των χεριών σου, γύρω από τους καρπούς, ανάμεσα στα δάχτυλά σου αλλά και κάτω από τις άκρες των νυχιών σου. Στη συνέχεια στέγνωνέ τα καλά επειδή τα μικρόβια προσκολλώνται ευκολότερα σε υγρές επιφάνειες. Είσαι έξω; Χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη.

Τέλος, πίνε αρκετό νερό για να παραμένεις ενυδατώμενος γιατί με αυτόν τον τρόπο βοηθάς τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Γρομητσάρης Παναγιώτης
Φαρμακοποιός, Ιδρυτής του www.carespot.gr

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato