Top

Εξέταση αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Εξέταση αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού
breast

Εξέταση αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού

Επιστήμονες από τη Βρετανία ανακάλυψαν μια εξέταση αίματος που μπορεί να βρει τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν τις πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

 

Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να ανακαλύψουν αν η αλλαγή γονιδίων με τη διαδικασία της μεθυλίωσης,  που αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς που διαμορφώνουν τη δράση των γονιδίων, μέσω μιας σειράς χημικών διεργασιών, θα ήταν ένας αξιόπιστος τρόπος να μάθουν αν μπορεί να προβλεφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες γνώριζαν από παλιά πως η μη φυσιολογική μεθυλίωση κάποιων γονιδίων μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση σοβαρών νοσημάτων. Κατά την έρευνα πήραν δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνο του μαστού αλλά και από άτομα που δεν έπασχαν από την ασθένεια. Στην έρευνα συμμετείχαν 1300 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με χαμηλό επίπεδο μεθυλίωσης σε μια περιοχή του συγκεκριμένου γονιδίου, είχαν μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν υψηλότερο επίπεδο μεθυλίωσης οι οποίες εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης.

Η έρευνα των Βρετανών επιστημόνων σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες αλλαγές των γονιδίων θα μπορούσε να γίνεται ως εξέταση αίματος με σκοπό να προβλεφθούν οι πιθανότητες του καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό πάντα με τις γενετικές εξετάσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  «Cancer Research» και ο επικεφαλής Dr Flanagan δήλωσε: «Ελπίζω στο μέλλον να ανακαλύψουμε και αλλά παραδείγματα γονιδίων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Βρήκαμε αλλαγές σε μια περιοχή ενός γονιδίου και ελπίζουμε στο μέλλον να βρούμε όλα τα γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

No Comments

Post a Comment