Top

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;

Μετά από έρευνες Άγγλων και Αυστραλών επιστημόνων βρέθηκε ο λόγος της μακροζωίας των γυναικών

 

 

Γιατί οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και γιατί είναι 9πλάσιες οι γυναίκες πάνω από 100 ετών σε σχέση με το ανδρικό φύλο;

Οι γυναίκες έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άντρες που τους επιτρέπει να ζήσουν περισσότερο. Το πλεονέκτημα αυτό οφείλεται στο ότι οι μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό Dna, δηλαδή τα σημεία εκείνα των κυττάρων που παράγουν ενέργεια από τις τροφές, είναι μικρότερες στις γυναίκες σε σχέση με αυτές στους άντρες. Αυτές οι μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για την γρηγορότερη γήρανση των αντρών και κατ’ επέκταση για τον πιο σύντομο βίο τους.

Η έρευνα των Άγγλων από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και των Αυστραλών ερευνητών από το πανεπιστήμιο  Μόνας της Μελβούρνης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology και για την έρευνα τους χρησιμοποιήθηκαν τα μιτοχόνδρια μυγών.

Η τάση αυτή των θηλυκών να ζουν περισσότερα χρόνια από τα αρσενικά είναι σχεδόν ίδια σε πολλά είδη του ζωικού βασίλειο τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ντάουλινγκ από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Οι μεταλλάξεις αυτές δημιουργούνται από τον τρόπο με τον οποίο τα μιτοχονδριακά γονίδια περνούν από γενιά σε γενιά. Τα παιδία παίρνουν και από τους δυο γονείς αντίγραφα των γονιδίων αλλά σε ότι αφορά τα μιττοχονδριάκα γονίδια τα λαμβάνουν από τη μητέρα.

Οι μεταλλάξεις αυτές των μιτοχονδρίων, επιδρούν αρνητικά στο πόσο γρήγορα οι άνδρες γερνάνε (άρα πεθαίνουν και νωρίτερα), ενώ δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση στη γήρανση των γυναικών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, επειδή η διαδικασία της φυσικής επιλογής ελέγχει την ποιότητα των μιτοχονδριακών γονιδίων μόνο στις μητέρες, μία μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια που είναι επιβλαβής για τα αρσενικά, αλλά όχι για τα θηλυκά, να περνάει «απαρατήρητη». Οι μεταλάξεις των γονιδιων αυτών δεν μπλοκάρονται δηλαδή από το «ποιοτικό φίλτρο» της φυσικής επιλογής, εφόσον δεν θεωρούνται «επικίνδυνες» για τα θηλυκά στα οποία γίνεται και ο έλεγχος των γονιδίων.

Η «κατάρα» της μητέρας έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις για τους άνδρες συμβάλλοντας στο σχηματισμό γενετικών αλλαγών με αποτέλεσμα την γρηγορότερη γήρανση τους” επισήμανε ο βιολόγος David Clancy.

Tα μιτοχόνδρια σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» για να δοθούν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν τη ζωή αλλά και την υπογονιμότητα. Ο καθηγητής Τομ Κέργουντ από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ ωστόσο τόνισε: «Τα μιτοχόνδρια είναι πολύ σημαντικά για τη γήρανση του ανθρώπου αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Σε αυτό συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες.» Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι η μεγαλύτερη βιολογική διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα είναι οι διαφορετικές ορμόνες.

No Comments

Post a Comment