Top

Ανιχνεύουν την νόσο Αλτσχάιμερ πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Ανιχνεύουν την νόσο Αλτσχάιμερ πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα
Ανιχνεύουν την νόσο Αλτσχάιμερ πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα

Ανιχνεύουν την νόσο Αλτσχάιμερ πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα

Μερικά από τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ που εκδηλώνονται τουλάχιστον δύο δεκαετίες προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα…

 

…εντοπίστηκαν σε πρόσφατη έρευνα αμερικανών ειδικών.

Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα καθώς η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς ώστε να μην προκληθούν βλάβες στη μνήμη και στις υπόλοιπες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Από τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Neurology προέκυψε ότι υπάρχουν διαφορές στους εγκεφάλους των ανθρώπων που πρόκειται να αναπτύξουν μια πρώιμη μορφή της νόσου αλτσχάιμερ, σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο ενδεχόμενο. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η ανακάλυψη αυτή θα δίνει περισσότερο χρόνο στους γιατρούς ώστε να θεραπεύσουν τη νόσο.

Η νόσος αλτσχάιμερ ξεκινά πολύ πριν ο ασθενής ή οι γύρω του αρχίσουν να παρατηρούν  ότι κάτι δεν πάει καλά. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες οι επιδράσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο υφίστανται 10 με 15 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Αρκετά εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν αμέσως μετά τις πρώτες επιδράσεις της νόσου, και αυτό αποτελεί ένα από τα σημάδια ότι η άνοια αρχίσει να εκδηλώνεται.

Κάποιες περιοχές του εγκεφάλου χάνουν έως το 20% των εγκεφαλικών τους κυττάρων προτού η νόσος αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι γιατροί φοβούνται ότι σε αυτό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, έχει εκφυλιστεί ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να είναι πολύ αργά για τη θεραπεία της νόσου.

Η αποτυχία των πρόσφατων δοκιμών για την πρόληψη της περαιτέρω εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο αλτσχάιμερ έχει, ως ένα βαθμό, καταστήσει πιο «σφικτό» το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι ειδικοί για να έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο για το αλτσχάιμερ Banner στην Αριζόνα εξέτασαν μια ομάδα ασθενών με οικογενειακό ιστορικό της νόσου αλτσχάιμερ. Μια γενετική μετάλλαξη έχει-σχεδόν πάντα- ως αποτέλεσμα η ασθένεια να εκδηλώνεται πρώιμα σε αυτά τα άτομα, δηλαδή από την ηλικία των 40 ετών (το αλτσχάιμερ εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 75 ετών).

Οι τομογραφίες του εγκεφάλου 20 ατόμων, ηλικίας 18 έως 26 ετών, με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, έδειξαν ότι υφίστανται διαφορές σε σύγκριση με 24 άτομα που δεν επρόκειτο να αναπτύξουν τη νόσο Alzheimer σε πρώιμο στάδιο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να ανιχνευθούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες προτού τα πρώτα συμπτώματα εμφανιστούν. Ο Δρ. Eric Reiman, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι : «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλο ξεκινούν πολλά χρόνια πριν την κλινική εκδήλωση της νόσου. Το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι ποιες από τις αλλαγές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην πρώιμη εκδήλωση της νόσου και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να αποτελέσουν το στόχο των μελλοντικών θεραπειών».

Τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας

Όσοι έχουν εκδηλώσει άνοια:

  • θεωρούν δύσκολο να θυμούνται ανθρώπους και γεγονότα  (ειδικά τα πρόσφατα γεγονότα)
  • Δυσκολεύονται στην εκτέλεση οικείων εργασιών
  • Μπερδεύονται με τον χρόνο και τον χώρο
  • Δυσκολεύονται να πουν αυτό που σκέπτονται
  • Δεν κατανοούν εύκολα όσα τους λένε οι άλλοι
  • Χάνουν αντικείμενα,
  • Έχουν λιγότερη όρεξη να κάνουν πράγματα

 

πηγή: pathfinder

Του Μάνου Σιγανού

→Αλτσχάιμερ: Έλληνες ανακάλυψαν μέθοδο για την πρόληψη του

→Περπάτα και θα (με) θυμηθείς! Διάβασε γιατί…

→Έρευνα: Ποιο δημοφιλές ρόφημα βοηθάει τη μνήμη;

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment