Top

Ποιά αναψυκτικά μπορεί να μειώσουν τον μεταβολισμό μας;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Διατροφή - αδυνάτισμα  / Ποιά αναψυκτικά μπορεί να μειώσουν τον μεταβολισμό μας;
τα αναψυτκικά με ζάχαρη μειώνουν τον μεταβολισμό

Ποιά αναψυκτικά μπορεί να μειώσουν τον μεταβολισμό μας;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια κατηγορία αναψυκτικών μπορεί να δυσκολέψει κάθε προσπάθεια για αδυνάτισμα

 

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να «τρελάνουν» τον μεταβολισμό σύμφωνα με μια νέα έρευνα των ειδικών. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι ίσως να είναι πιο επιβλαβή απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα η καθημερινή κατανάλωσή αναψυκτικών με ζάχαρη, ακόμη και μόνο για  ένα μήνα, μπορεί να επιφέρει μόνιμες αλλαγές στον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο δύσκολη η απώλεια βάρους.

Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι οφείλονται στο ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη διαφοροποιούν τον  τρόπο με τον οποίο κάνει καύσεις ο οργανισμός.  Συγκεκριμένα οι μύες «εκπαιδεύονται» να χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ως καύσιμη ύλη αντί για το λίπος που είναι το φυσιολογικό, και αυτό μπορεί να έχει ως επίπτωση να μην μπορεί κάποιος να αδυνατίσει εύκολα.

Ακόμη η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων  γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε διαβήτη τύπου 2.

Τα συμπεράσματα αυτά δημοσιεύονται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής» προέρχονται από μελέτη ειδικών από την Σχολή Αθλητισμού, Υγείας & Αθλητικών Επιστημών  του Πανεπιστημίου Bangor, στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες προτού καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά μελέτησαν 11 νέους εθελοντές  20 ετών που έπιναν καθημερινά για ένα μήνα αναψυκτικά με ζάχαρη. Πριν και μετά από αυτό το διάστημα οι ειδικοί τους υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος, βιοψίες μυϊκού ιστού καθώς  και αναλύσεις μεταβολισμού και σύστασης σώματος. Ανέλυσαν ακόμη γονίδια και πρωτεΐνες που συμμετέχουν στον μεταβολισμό του λίπους και των σακχάρων αλλά και τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα τους.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι ο μεταβολισμός τους άλλαξε και ο οργανισμός τους άρχισε να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη αντί για το λίπος, ενώ ενεργοποιήθηκαν ορισμένα γονίδια που είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό της ζάχαρης.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι εθελοντές να οδηγούνται στη συσσωρεύση σωματικού λίπους και να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Οι ειδικοί ωστόσο  παραδέχονται πως η μελέτη ήταν μικρή με λίγους συμμετέχοντες, καθώς δεν ήταν εύκολο να βρουν  νέους, οι οποίοι δεν πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη και είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε βιοψίες μυών.

→Αναψυκτικά: Δεν ευθύνονται για παιδική παχυσαρκία

→Αυξήστε το μεταβολισμό σας

→Μπορώ να αλλάξω τον μεταβολισμό μου;

No Comments

Post a Comment