Top

Πως τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Πως τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού;
Πως τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Πως τα τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα με επικεφαλής την Δρ Τζούντ Σούζαν συμπέραναν σε πρόσφατη μελέτη τους ότι η διατροφή…


 

…δυτικού τύπου μεγαλώνει σημαντικά τα ποσοστά για να εκδηλώσει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες 20.000 ατόμων από τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Τα άτομα αυτά που είχαν ηλικία από 45 ετών και πάνω απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες τους και από τις απαντήσεις τους διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τροφές που περιέχει η δυτική διατροφή τουλάχιστον 6 φορές την εβδομάδα, αύξαναν κατά 41% τον κίνδυνο να υποστούν  εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε 4 χρόνια σε σχέση με αυτούς που επέλεγαν την διατροφή δυτικού τύπου 1 φορά το μήνα.

Οι τροφές δυτικού τύπου είναι κυρίως τα τηγανητά, τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, το μπέικον κτλ. Η έρευνα συμπέρανε ωστόσο ότι αυτοί που κατανάλωναν πολλά όσπρια, λαχανικά και φρούτα είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό  στα 4 χρόνια που διήρκησε η μελέτη.

Η Δρ Τζούντ τόνισε: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό. Σε συνδυασμό όμως με τη διατροφή δυτικού τύπου η απειλή αυτή τριπλασιάζεται. Τα τηγανητά φαγητά περιέχουν πολλά λιπαρά και αλάτι με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Τέλος η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

→Από τι κινδυνεύουμε εάν πίνουμε 3 ποτήρια αλκοόλ τη μέρα;

 

No Comments

Post a Comment