Top

Ξεχνάτε; Ίσως φταίνε τα φάρμακά σας λένε οι ειδικοί

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Ξεχνάτε; Ίσως φταίνε τα φάρμακά σας λένε οι ειδικοί
images/stories/mnimi-farmaka.JPG

Ξεχνάτε; Ίσως φταίνε τα φάρμακά σας λένε οι ειδικοί

Μάθετε ποια φάρμακα ενοχοποιούνται για προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των ειδικών…

Αν ξεχνάτε συνεχώς τα κλειδιά σας μάλλον θα πρέπει να ελέγξετε τα φάρμακά που λαμβάνετε. Σύμφωνα με νέα έρευνα ευρείας χρήσης φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μνήμη και την συγκέντρωση όσων έχουν περάσει τα 65 τους χρόνια.

Αυτήν την αρνητική συνέπεια ενδέχεται να έχουν φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του άγχους, της κατάθλιψης, του κνησμού και των αλλεργιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ειδικών ένα ποσοστό που φθάνει το 90% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παίρνουν τουλάχιστον ένα φάρμακο, ενώ το 18% παραπονιούνται για προβλήματα μνήμης. Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των προβλημάτων αυτών και των φαρμάκων που λαμβάνουν.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Drugs & Aging» η δρ Κάρα Τάνενμπαουμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής & Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τα ευρήματα που προέκυψαν από 162 πειραμάτα με διάφορα φάρμακα.

Η έρευνα έγινε για να διαπιστωθεί ποια φάρμακα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως αρκετά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες. Συγκεκριμένα, οι βενζοδιαζεπίνες (φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας) διαπιστώθηκε ότι διαταράσσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ η φθορά που προκαλούν είναι ανάλογη με τη δόση που λαμβάνεται.

Τα αντισταμινικά (χορηγούνται για τις αλλεργίες) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά προκαλούν προβλήματα στην ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Η δρ Τάνενμπαουμ, υποστηρίζει ωστόσο πως κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση και η όποια απόφαση πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Και είπε ότι:  «Παρά τους κινδύνους, μπορεί για κάποιους ασθενείς να είναι προτιμότερο να συνεχίσουν την φαρμακευτική αγωγή, από το να αναγκαστούν να ζήσουν με ανυπόφορα συμπτώματα».

→Αλτσχάιμερ: Έλληνες ανακάλυψαν μέθοδο για την πρόληψη του

→Περπάτα και θα (με) θυμηθείς! Διάβασε γιατί…

→Έρευνα: Ποιο δημοφιλές ρόφημα βοηθάει τη μνήμη;

→Ανιχνεύουν την νόσο Αλτσχάιμερ πολύ πριν τα πρώτα συμπτώματα

 

No Comments

Post a Comment