Top

Νέα έρευνα: Γιατί οι διάσημοι ζουν λιγότερο;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Νέα έρευνα: Γιατί οι διάσημοι ζουν λιγότερο;
images/stories/gallery1/diasimoi_pethainoun.JPG

Νέα έρευνα: Γιατί οι διάσημοι ζουν λιγότερο;

Μια λαμπερή, στα μάτια του κοινού, καριέρα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μία ανάλυση των…

 …νεκρολογιών αμερικανικής εφημερίδας

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Queensland και της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, μελέτησαν χίλιες περιπτώσεις θανάτων, από τους Times της Νέας Υόρκης, για το διάστημα μεταξύ 2009 και 2011. Με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξαν, οι καλλιτέχνες – όπως ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί – και τα αστέρια του αθλητισμού πέθαιναν νωρίτερα, με μέση ηλικία θανάτου τα 77 χρόνια.

Οι συγγραφείς και οι συνθέτες πέθαιναν στα 79, οι ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και οικονομολόγων, επιβίωναν μέχρι τα 82, ενώ επιχειρηματίες και πολιτικοί έφταναν, σε μέσο όρο, τα 83. Ιδιαίτερα ο καρκίνος, του πνεύμονα, ήταν πιο συχνός ανάμεσα στους ερμηνευτές.

Οι συντελεστές της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο QJM: An International Journal of Medicine, αποδέχονται ότι δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από τη μελέτη, αλλά υπογράμμισαν ότι εγείρονται ενδιαφέροντα ερωτήματα γύρω από το κόστος της φήμης.

“Μια εφάπαξ αναδρομική ανάλυση σαν αυτή δεν μπορεί να αποδείξει κάτι, αλλά εγείρει ερωτήματα”, δήλωσε ο καθηγητής Richard Epstein.

“Πρώτα από όλα, αν είναι αλήθεια ότι καλλιτέχνες και αθλητές ζουν λιγότερο, μήπως αυτό υπονοεί ότι η απόκτηση φήμης σε μικρότερες ηλικίες προδιαθέτει σε κακή υγεία αργότερα στη ζωή, όταν η λάμψη ξεθωριάζει; Ή μήπως η ψυχολογική πίεση και οι υψηλές οικογενειακές προσδοκίες για κοινωνικά επιτεύγματα οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές τάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας;”, πρόσθεσε.

Μία άλλη πτυχή που αξίζει να ερευνηθεί, είπε ο Epstein, είναι η πιθανότητα οι προσωπικότητες που παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα να μεγιστοποιούν τις πιθανότητές τους για επιτυχία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διερεύνηση του κατά πόσο η χρήση παράνομων ναρκωτικών, τα τσιγάρα και το αλκοόλ βελτιώνουν, βραχυπρόθεσμα, την απόδοση.

Τα ευρήματα, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως “προειδοποιήσεις υγείας για νέους που φιλοδοξούν να γίνουν σταρ”, κατέληξε ο καθηγητής.

Η Honey Langcaster – James, ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμπεριφορά διασημοτήτων, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να φτάσουν το επίπεδο του “σταρ” είναι τόσο λίγοι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να μελετηθεί επιστημονικά η επίδραση αυτού του είδους της επιτυχίας στις ζωές των ανθρώπων.

“Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, αφού υπονοούν έναν εγγενή κίνδυνο στη δημόσια καριέρα και πως ό,τι λάμπει δεν είναι απαραίτητα χρυσός”, δήλωσε. “Αυτοί οι άνθρωποι, ίσως, πληρώνουν ένα υψηλό αντίτιμο για την καριέρα τους”.

Όπως υποστήριξε, από τη μία, μια τέτοια καριέρα “έχει μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η πίεση να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις που δημιουργεί η δημόσια εικόνα σου, που οδηγούν σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές” και από την άλλη, “είναι συγκεκριμένα προσωπικά χαρακτηριστικά που προδιαθέτουν κάποιους να επιλέξουν μια καριέρα στο δημόσιο χώρο”, τα οποία, ενδεχομένως, οδηγούν και σε επιλογές τρόπου ζωής επιβλαβούς για την υγεία.

πηγή: Pathfinder

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment