Top

Τι συμβαίνει πια με τα κουνούπια; Πόσο κινδυνεύουμε;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Τι συμβαίνει πια με τα κουνούπια; Πόσο κινδυνεύουμε;
ti_simvainei_me_ta_kounoupia

Τι συμβαίνει πια με τα κουνούπια; Πόσο κινδυνεύουμε;

Ο Οκτώβριος φθάνει στο τέλος και δεν λένε να εξαφανιστούν τα κουνούπια φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα ξεχασμένες ασθένειες

 

 

Όταν η κατάσταση δείχνει ότι δεν μπορεί να γίνει πια χειρότερη από ο,τι είναι για την εξουθενωμένη από την κρίση Ελλάδα, η χώρα έχει μια ακόμη απειλή να αντιμετωπίσει : την εισβολή των κουνουπιών. Κάπως έτσι ξεκινάει το ρεπορτάζ του Reuters για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το  πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι οι «ξεχασμένες» τροπικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια και αναφέρεται στην επιστροφή της ελονοσίας, που εξαλείφθηκε στην Ελλάδα από το 1970, ενώ φέτος έκανε ξανά την εμφάνιση της με 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επιπλέον 11 άτομα πέθαναν μέχρι τις 16 Οκτωβρίου από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μια τροπική ασθένεια η οποία επίσης μεταδίδεται από τα κουνούπια. Φέτος μάλιστα υπήρξε και το πρώτο κρούσμα δάγγειου πυρετού που μεταδίδεται ως επί το πλείστον  από αφρικανικό κουνούπι.

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι όπως επισημαίνει το Reuters οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση που δραστηριοποιείται συνήθως σε περιοχές όπως η Αφρική, εργάζεται σε μόνιμη βάση στην Πελοπόννησο, περιοχή στην οποία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας.

«Είναι ανησυχητικό για  μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήνεις μια κατάσταση ανεξέλεγκτη» σχολιάζει ο Απόστολος Βεϊζής, υπεύθυνος για τις αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα μας. Ακόμα και σε αφρικανικές χώρες με λιγοστούς πόρους εφαρμόζονται εθνικά προγράμματα κατά της ελονοσίας. Επισημαίνει επίσης ότι ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα πραγματοποίησαν φέτος προληπτικούς ψεκασμούς για τα κουνούπια. Στην Αττική, για παράδειγμα, μόνο οι 8 από τους 56 δήμους πραγματοποίησαν ψεκασμούς την άνοιξη.

→Ιός του δυτικού Νείλου: Πως θα προφυλαχθώ;

→Εντομοαπωθητικά: Μήπως τα χρησιμοποιούμε λάθος;

→Διώξτε τα εντομα οικολογικά χωρις εντομοκτόνα

→Ο,τι και να σας τσιμπήσει διαβάστε την…καλύτερη λύση!

 

No Comments

Post a Comment