Πρόληψη και Θεραπεία Covid- 19: Ο ρόλος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων

icon
14 Απριλίου 2020

Πρόληψη και Θεραπεία Covid- 19: Ο ρόλος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Αναμένοντας την ειδική θεραπεία και το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, αρκετοί ασθενείς μου με ρωτάνε σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν, ώστε να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους.

Όσα θα αναφερθούν στη συνέχεια, δεν αποτελούν επίσημες οδηγίες, καθώς στις οδηγίες προφύλαξης αναφέρονται μόνο μέτρα υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, γαντιών, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η διατήρηση απόστασης από τους άλλους.

Με βάση όμως μελέτες που έχουν γίνει για άλλους μικροβιακούς παράγοντες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποια ιχνοστοιχεία και βιταμίνες μπορούν να λειτουργήσουν τόσο αποτρεπτικά, δηλαδή να συμβάλλουν στο να μην κολλήσει κανείς ακόμη και αν έρθει σε επαφή με τον ιό, όσο και θεραπευτικά, δηλαδή να βοηθήσουν στο να νοσήσει πιο ελαφρά κάποιος.

Οι παρακάτω πληροφορίες έχουν ληφθεί και αποτελούν περίληψη σχετικού άρθρου1 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medical Virology στις 13 Φεβρουαρίου 2020.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Από δεδομένα που υπάρχουν από τις επιδημίες των κορωνοϊών SARS και MERS αλλά και άλλων ιών των προηγούμενων ετών, φαίνεται ότι οι βιταμίνες Α, C, D, E, καθώς επίσης και οι βιταμίνες Β, όπως οι Β2, Β3 και Β6, μπορούν να δράσουν προληπτικά και θεραπευτικά. Πριν την λήψη των βιταμινών θα πρέπει ελέγχονται τα επίπεδά τους, καθώς η υπερβολική λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της υπερβιταμίνωσης, η οποία αφορά στις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D,E. Ήδη, σε κάποια πειραματικά θεραπευτικά πρωτόκολλα της νόσου έχουν χρησιμοποιηθεί βιταμίνες όπως υψηλές δόσεις βιταμίνης C.

 

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ και άλλες ουσίες

Το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος όταν βρίσκονται σε έλλειψη, κάτι που συμβαίνει συχνά στο γενικό πληθυσμό, προάγεται η λοιμογόνος δύναμη των ιών, ιδίως εκείνων που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Επομένως, είναι λογική η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που να τα περιέχουν. Άλλες ουσίες που αναφέρονται στο άρθρο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πιθανές αντιϊκές δράσεις τους είναι τα φλαβονοειδή και το α-λιποϊκό οξύ για την αντιοξειδωτική και αντιϊκή τους δράση.


Η πρόληψη και θεραπεία του Cov-19 αποτελούν θέματα εντατικής έρευνας. Ωσότου έχουμε οριστικά δεδομένα, η ισορροπημένη διατροφή ή, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που να περιέχουν τα ανωτέρω ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ακούγεται λογική, πάντοτε βέβαια σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού ιατρού.

1.    Lei Zhang Yunhui Liu. Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. Journal of Medical Virology (2020). https://doi.org/10.1002/jmv.25707

 

Δημήτρη Αποστολίδη
Παθολόγος, MSc

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato