Top

Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου;
Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ποια επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Οι γυναίκες που εκτίθενται σε χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού…

 

 

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν , σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, όσες γυναίκες ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, εργάζονται σε εργοστάσια πλαστικών, σε εργοστάσια συσκευασίας τροφίμων ή μετάλλων, σε μπαρ ή στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.

Οι γυναίκες που εργάζονταν για δέκα χρόνια σε αυτά τα επαγγέλματα αντιμετώπιζαν κατά μέσον όρο 42% περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τις υπόλοιπες, να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Οι νεώτερες σε ηλικία προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν σε εργοστάσια παραγωγής πλαστικών ή σε εργοστάσια παραγωγής κονσερβών, διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία (εργαζόμενες στους ίδιους κλάδους), αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από το φυσιολογικό.

Τα επαγγέλματα αυτά εκθέτουν τις εργαζόμενες σε χημικές ουσίες, δυνητικά καρκινογόνες, οι οποίες διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις που πυροδοτούν τον καρκίνο, εάν η έκθεση σε αυτές γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καθημερινή βάση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ συμμετείχαν σε αυτή 1.000 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού και 1.147 υγιείς γυναίκες από τον Καναδά. Οι ειδικοί, αφού συγκέντρωσαν πληροφορίες για το επάγγελμα και το ιστορικό των εθελοντριών, αξιολόγησαν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, έπειτα από 10ετή απασχόληση σε διάφορα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά των ειδικών, όσες γυναίκες εκτέθηκαν στον χώρο εργασίας σε διάφορα χημικά, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, η εργασία στη γεωργία αύξανε, κατά μέσο όρο, τον κίνδυνο κατά 36%, στη βιομηχανία μετάλλου κατά 73%, ενώ η εργασία σε εργοστάσια πλαστικών, μπαρ, καζίνο, στην κονσερβοποιία και σε αγώνες ταχύτητας υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο.

Οι παράγοντες κινδύνου

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, οι βάρδιες και η νυχτερινή εργασία, τα φυτοφάρμακα (για όσες κάνουν γεωργικές εργασίες), αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή: pathfinder , του Μάνου Σιγανού

→Δείτε το σουτιέν που σώζει ζωές- VIDEO

→Ψηφιακή μαστογραφία: Τα 7 πλεονεκτήματα

→Η καλύτερη προστασία απ΄τον καρκίνο του μαστού

→Οι παθήσεις των μαστών. Μάθετε και αντιμετωπίστε τις

→Τη δάγκωσε λιοντάρι και της έσωσε τη ζωή!

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment