Top

Νέες μελέτες: Με πόσα τσιγάρα ισοδυναμεί το στρες;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Νέες μελέτες: Με πόσα τσιγάρα ισοδυναμεί το στρες;
Νέες μελέτες: Με πόσα τσιγάρα ισοδυναμεί το στρες;

Νέες μελέτες: Με πόσα τσιγάρα ισοδυναμεί το στρες;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας», δείχνει ότι το στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο…

…στεφανιαίας νόσου κατά 27% και πως όσοι νιώθουν στρεσαρισμένοι, είναι σαν να καπνίζουν.

«Αν και είναι γενικά αποδεκτό ότι το άγχος σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, αυτή είναι η πρώτη ανάλυση προγενέστερων ερευνών που συνδέει το αντιληπτό στρες με περιστατικά στεφανιαίας νόσου (καρδιοπάθεια)», ανέφερε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Donald Edmondson.

Μάλιστα ο Edmondson, υποστήριξε ότι η αύξηση της πίεσης του αίματος, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ισοδυναμεί με το κάπνισμα πέντε τσιγάρων την ημέρα.

Στις έξι μελέτες που ανέλυσαν οι ειδικοί, είχαν συμμετάσχει περίπου 120.000 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σε σχέση με το πόσο έντονο στρες ένιωθαν.

Με βάση τις απαντήσεις του, ο καθένας έλαβε μία βαθμολογία για το στρες που ένιωθε, ενώ έπειτα οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες: χαμηλού και υψηλού στρες.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 14 χρόνια, καταγράφοντας τα κρούσματα στεφανιαίας νόσου και θανάτων εξαιτίας αυτής.

Οι επιπτώσεις αυτές ήταν κοινές και για τα δύο φύλα, ενώ αυξάνονταν με την ηλικία. Οι εθελοντές, που ανέφεραν ότι ένιωθαν έντονο στρες, εμφάνιζαν χειρότερους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας, όπως είναι τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης, οι πάσχοντες από έντονο στρες, διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο εμφράγματος που θα αντιμετώπιζαν εάν αυξανόταν η «κακή» (LDL) χοληστερόλη τους ή η αρτηριακή τους πίεσή κατά 1,4-2,7 mmHg ή αν κάπνιζαν πέντε τσιγάρα την ημέρα.

Με δεδομένο το πόσο επιβλαβές είναι ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα, τα νέα είναι άσχημα για εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα στρες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διαχείριση του άγχους είναι εξίσου σημαντική με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, τονίζουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως ό, τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το στρες, μπορεί να βελτιώσει και την υγεία της καρδιάς σας στο μέλλον.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε.

Πηγή: Pathfinder

→Πως θα κόψετε το κάπνισμα με ένα εμβόλιο

→Εναλλακτικοί τρόποι να κόψετε το τσιγάρο

→Τρομακτικό: Τι κάνει το στρες στο μυαλό μας

→Υπάρχει τρόπος να ζήσετε καλά με το στρες! Ανακαλύψτε τον


{jcomments on}

No Comments

Post a Comment