Top

Νέα φάρμακα για την κατάθλιψη υπόσχονται οι ειδικοί

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Νέα φάρμακα για την κατάθλιψη υπόσχονται οι ειδικοί
Νέα φάρμακα κατά της κατάθλιψης στο μέλλον

Νέα φάρμακα για την κατάθλιψη υπόσχονται οι ειδικοί

Νέα, περισσότερο αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης υπόσχεται η ανακάλυψη του ρόλου μιας πρωτεΐνης

 

Η ενίσχυση της παραγωγής μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο έδρασε προστατευτικά,  κατά της κατάθλιψης, σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν από τους ειδικούς σε στρεσογόνα ερεθίσματα στο πλαίσιο έρευνας για την κατάθλιψη.

Η μελέτη αποκαλύπτει το μηχανισμό με τον οποίο το στρες μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της διάθεσης. Τα ευρήματα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι χρήσιμα όχι μόνο για τη μελέτη της κατάθλιψης, αλλά και άλλων διαταραχών όπως λ.χ. της  διπολικής διαταραχής.

Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης παρουσιάζουν δομικές αλλαγές του εγκεφάλου και μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης νευριτίνης. Η διαπίστωση αυτή είχε οδηγήσει σε υποψίες ότι η νευριτίνη παίζει ρόλο στη ικανότητά του να δημιουργεί νέες συνδέσεις όταν αλλάζουν οι συνθήκες ζωής.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημίο Γέιλ και πανεπιστημίων στη Νότια Κορέα είχαν την υποψία ότι ο ρόλος της νευριτίνης στις διαταραχές της διάθεσης είναι σημαντικότερος από όσο θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Αποφάσισαν λοιπόν να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα σε αρουραίους για να το επιβεβαιώσουν. Οι ειδικοί προκάλεσαν καταθλιπτικά συμπτώματα στα τρωκτικά εκθέτοντάς τα σε στρεσογόνες καταστάσεις . Τα πειραματόζωα έχασαν την όρεξή τους για τροφή και έμειναν  ακίνητα αντί να προσπαθήσουν να επιπλεύσουν κολυμπώντας όταν τα έβαλαν στο νερό. Οι αρουραίοι που εμφάνισαν κατάθλιψη παρουσίασαν μείωση στην λειτουργία του γονιδίου της νευριτίνης, ενώ η κατάθλιψη υποχώρησε όταν στα πειραματόζωα αυξήθηκαν τεχνητά τα επίπεδα της νευριτίνης .

Ο ρόλος της συγκεκριμένης πρωτεΐνης εξακριβώθηκε πλήρως  στην επόμενη φάση του πειράματος, όπου οι ερευνητές μπλόκαραν τη σύνθεσή της σε μια άλλη ομάδα τρωκτικών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης παρόλο που δεν είχαν υποβληθεί σε στρεσογόνα ερεθίσματα.

Φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα νευριτίνης ή μιμούνται τη δράση της θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικότερα  από τα σημερινά αντικαταθλιπτικά, τα οποία δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS.

Διώξτε την κατάθλιψη, χαμογελάστε ξανά

No Comments

Post a Comment