Top

Καφεΐνη: Η κατανάλωση της γεννά…λιποβαρή νεογνά

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Καφεΐνη: Η κατανάλωση της γεννά…λιποβαρή νεογνά
Καφεΐνη: Η κατανάλωση της γεννά…λιποβαρή νεογνά

Καφεΐνη: Η κατανάλωση της γεννά…λιποβαρή νεογνά

H κατανάλωσης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με έρευνα μπορεί να έχει ως συνέπεια τη γέννηση ένός λιποβαρούς νεογνού…

 

Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι και ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να συντελέσει στο σωματικό βάρος γέννησης, για αυτό το λόγο συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Η έρευνα διεξήχθη από το Νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας, δημοσιεύθηκε στο έντυπο BMC medicine και για τις ανάγκες της οι επιστήμονες μελέτησαν 60.000 εγκύους. Από τα στοιχεία των γυναικών συμπέραναν ότι η ποσότητα καφεΐνης είχε αντιστρόφως ανάλογη σχέση με το βάρος του νεογνού.

Σύμφωνα με τη μελέτη η κατανάλωση 200-300 mg καφεΐνης σε καθημερινή βάση αυξάνει έως και 62% τον κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί με μικρότερο σωματικό βάρος από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, αν ένα νεογνό είναι να γεννηθεί κοντά στο μέσο όρο των 3,6 κιλών τότε για κάθε 100 gr καφεΐνης που καταναλώνει καθημερινά η έγκυος χάνει από το βάρος που θα γεννηθεί 21-28 γραμμάρια.

Τα νεογνά με χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να δυσκολευτούν να μιλήσουν γρήγορα αλλά και να έχουν δυσκολία στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα τους. Η καφεΐνη υπάρχει στον καφέ, στο τσάι, στο κακάο, στα αναψυκτικά και στη σοκολάτα. Οι επιστήμονες συνιστούν στις έγκυες να μην καταναλώνουν καφέ κατά τη διάρκεια της κύησης ή τουλάχιστον να μην ξεπερνά σε καθημερινή βάση τα 200 mg καφεΐνης. (1 κούπα καφέ έχει περίπου 150 mg καφεΐνης)

→Η απαγόρευση του καπνίσματος μειώνει τα πρόωρα βρέφη

→Η ιδανική ηλικία της γυναίκας για υγιή παιδιά

→Πως η μητέρα θα προστατεύσει το παιδί της από μυωπία;

→Διατροφή και ανάπτυξη του βρέφους. Όσα πρέπει να ξέρετε

→Τα μωρά ξεχωρίζουν τη μητρική τους γλώσσα πριν γεννηθούν

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment