Καρδιά γένους θηλυκού: Γιατί τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν και τις γυναίκες!

icon
30 Σεπτεμβρίου 2019

Καρδιά γένους θηλυκού: Γιατί τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν και τις γυναίκες!

Ο όρος καρδιαγγειακά νοσήματα αναφέρεται σε ένα πλήθος νοσημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο, που είναι η αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών, που μπορεί να εκφραστεί ως έμφραγμα του μυοκαρδίου η ακόμα και ως αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Επίσης περιλαμβάνουν μυοκαρδιοπάθειες και παθήσεις της αορτής και των υπολοίπων μεγάλων αγγείων.

Το ήξερες ότι παρότι υπήρχε η αντίληψη ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα προσβάλουν κυρίως το ανδρικό φύλο, ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε καρδιακά νοσήματα είναι σχεδόν ίσος για γυναίκες και για άνδρες;

Ο καρδιολόγος Νίκος Καραμιχαλάκης μας εξηγεί αναλυτικά και προειδοποιεί.

Σε τι ποσοστό παθαίνουν οι γυναίκες καρδιοαγγειακά νοσήματα;

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι πρωτεύουσα αιτία θανάτου και για τις γυναίκες και χαρακτηριστικά το 2017 στις ΗΠΑ 299,578 γυναίκες πέθαναν από καρδιακό αίτιο, δηλαδή περίπου 1 στους 5 γυναικείους θανάτους. Το ποσοστό αυτό διαφέρει σε διάφορες φυλές, για παράδειγμα στην Ισπανία η καρδιαγγειακή νόσος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες.

Η στεφανιαία νόσος προσβάλει 1 στις 16 ενήλικες γυναίκες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%

Ποια είναι η "επικίνδυνη" ηλικία για τις γυναίκες;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η στεφανιαία νόσος προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία από 60 έως 80 ετών.

Η επίπτωση της νόσου είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους άνδρες, αλλά για τις γυναίκες αυξάνεται ραγδαία μετά τη 5η δεκαετία της ζωής και σχεδόν εξισώνεται με αυτή των ανδρών.

icon

Πρόληψη και καλή υγεία της γυναικείας καρδιάς

Καταρχάς πρέπει να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πόνος ή δυσφορία οπισθοστερνικά που μπορεί να επεκτείνεται στο λαιμό, στη πλάτη η στα χέρια, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, οιδήματα στα πόδια ή στους αστραγάλους αποτελούν τέτοια συμπτώματα και αν εμφανιστούν πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό μας.

Επίσης είναι σημαντικό να ελέγχουμε τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων όπως είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία και η παχυσαρκία. Άτομα τα οποία έχουν οικογενειακό ιστορικό για καρδιακά νοσήματα και συγκεκριμένα συγγενή άνδρα που εμφάνισε επεισόδιο σε ηλικία μικρότερη των 55 χρονών ή συγγενή γυναίκα μικρότερη των 65 έχουν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου.

Η πρόληψη αποτελεί το Α και το Ω στην ιατρική και όπως βλέπετε τα τελευταία χρόνια όλες οι ιατρικές εταιρίες κάνουν εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ παραμένουν ακόμη οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.  Πρέπει να αποφεύγουμε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, νάτριο και υδατάνθρακες και να προτιμάμε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο και τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως τα ψάρια ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και άλλα.

Μύθος ή αλήθεια ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στα καρδιοαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με τις γυναίκες;

Είναι μύθος! Οι γυναίκες προσβάλλονται σχεδόν εξίσου με τους άνδρες από καρδιακές παθήσεις, παρότι η νόσος εκφράζεται λίγο αργότερα ηλικιακά στις γυναίκες. Αν και τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες ενημέρωσης έχουν εντατικοποιηθεί, μόνο 1 στις 2 γυναίκες γνωρίζει ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι 1 από τα 2 κύρια αίτια θανάτου και για αυτές.

Νικόλαος Καραμιχαλάκης
Καρδιολόγος.
Εξειδικευμένος στη Καρδιακή ανεπάρκεια από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. Υποψήφιος διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υπεύθυνος ιατρείου Καρδιακής ανεπάρκειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato