ΙΛΙΓΓΟΣ: Συμπτώματα και Οδηγίες Αντιμετώπισης

icon
28 Μαρτίου 2021

ΙΛΙΓΓΟΣ: Συμπτώματα και Οδηγίες Αντιμετώπισης


Ο όρος ίλιγγος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τους ασθενείς για να συμπεριλάβει με ένα γενικό τρόπο μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετος, ζάλη, απώλεια ισορροπίας.

Πρόκειται για διαφορετικές νοσολογικές οντότητες, των οποίων η διάκριση είναι δύσκολη  από τον ασθενή και γι’ αυτό στην κλινική πράξη θα πρέπει να γίνεται από τον ειδικό. Η σημασία αυτής της διάκρισης έγκειται στον προσδιορισμό της αιτιοπαθογένειας και στη σωστή και έγκυρη αντιμετώπισή της.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Ως ορισμός  του όρου, ίλιγγος θα μπορούσε να θεωρηθεί η ψευδαίσθηση κίνησης, δηλαδή μία αίσθηση κίνησης του περιβάλλοντος γύρω από το άτομο ή του ατόμου γύρω από τον εαυτό του η οποία στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει.

 

iconΕκτός από το αίσθημα περιστροφής  μπορεί να περιγράφεται από τους ασθενείς ένα αίσθημα παρόμοιο με το «σκαμπανέβασμα» του πλοίου,ένα αίσθημα  ότι οι τοίχοι ή το έδαφος ανασηκώνονται ή βυθίζονται ή εμφανίζουν κλίση ή και ένα αίσθημα απόκλισης  προς μία πλευρά όπως συμβαίνει μετά από έλξη από έναν ισχυρό μαγνήτη.

Ποια είναι τα αίτια του ιλίγγου;

Ανάλογα με το είδος  της βλάβης ο ίλιγγος μπορεί να διακριθεί σε περιφερικής ή κεντρικής αιτιολογίας.  Αντίστοιχα λοιπόν μπορεί να αποδοθεί σε βλάβες του λαβυρίνθου και του αιθουσαίου νεύρου ( όπως τραυματισμός, νόσος Meniere, λαβυρινθίτιδα, αιθουσαία νευροπάθεια, έρπης  ζωστήρ ) ή σε βλάβες κάποιων δομών του εγκεφάλου, του στελέχους, της παρεγκεφαλίδας ή της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας (ακουστικά νευρινώματα, όγκοι, ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ιογενείς λοιμώξεις). Εκτός από τον ίλιγγο ως σύμπτωμα μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως εμβοές ωτών, βαρηκοϊα, νυσταγμός κυρίως στις περιπτώσεις περιφερικού ιλίγγου, καθώς και άλλα όπως δυσκαταποσία, απώλεια ισορροπίας, διαταραχή οπτικών πεδίων, κινητικές διαταραχές σε περιπτώσεις συμμετοχής του κεντρικού νευρικού συστήματος.
icon

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ίλιγγος;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των περιστατικών ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνει την χορήγηση απλών συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών ή σε πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να απαιτείται η νοσηλεία του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μία ιάσιμη και πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση.

Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει στο επίπεδο του ιατρείου από τον ειδικό ιατρό. Σημασία έχει η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς στον ιατρό της σωστής ειδικότητας που στην περίπτωση του ιλίγγου είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος και ο νευρολόγος.

 

Κατσάβαρου Ουρανία
Νευρολόγος

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato