Top

Η εξωσωματική αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Η εξωσωματική αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού

Η εξωσωματική αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Οι γυναίκες που υποβάλλονται από νεαρή ηλικία σε εξωσωματική γονιμοποίηση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που προτιμούν άλλες θεραπείες γονιμότητας, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες που αρχίζουν να λαμβάνουν φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση περίπου στην ηλικία των 24 ετών, αντιμετωπίζουν 56% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν την ίδια ηλικία και ακολουθούν άλλες θεραπείες γονιμότητας.

Από την έρευνα ωστόσο δεν προέκυψε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που ξεκινούν θεραπείες γονιμότητας, ανεξάρτητα από το αν κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση ή όχι.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility βασίζεται σε 21025 γυναίκες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει  κάποια ανησυχία για τις νεώτερες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική καθώς εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Οι επιστήμονες προτού καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά συνέλεξαν πληροφορίες από 21025 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 40 ετών που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας σε νοσοκομεία της Αυστραλίας, το διάστημα από το 1983 έως το 2002.

Μόνο το 1,7 % των 13,644 γυναικών που λάμβαναν φάρμακα γονιμότητας χωρίς να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση τελικά ανέπτυξε καρκίνο του μαστού στο τέλος αυτής της περιόδου, ενώ το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 2% για τις γυναίκες που λάμβαναν φάρμακα γονιμότητας σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το ποσοστό αυτό ωστόσο φάνηκε να διαφοροποιείται όταν οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους, με τις νεότερες γυναίκες που ήταν γύρω στην ηλικία των 24 ετών, να αντιμετωπίζουν μιάμιση φορά υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού στην περίπτωση που υποβάλλονταν σε εξωσωματική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθησυχαστικά για τις γυναίκες που ξεκινούν εξωσωματικές από την ηλικία των 30 ετών μέχρι και τα 40 τους.

→Δείτε το: Νέο τσιπ μετρά την ανδρική γονιμότητα στο σπίτι

No Comments

Post a Comment