Top

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας κάνει δυστυχισμένους

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας κάνει δυστυχισμένους
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας κάνει δυστυχισμένους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας κάνει δυστυχισμένους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου αποφαίνεται καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο…

…επιστημονικό έντυπο International Journal of Green Economics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τρεντ στο Οντάριο μελέτησαν στοιχεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο πιο δυσαρεστημένοι και δυστυχισμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι. Αξιοσημείωτο είναι ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή όσο πιο δυστυχισμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι σε μια περιοχή ή χώρα, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τους Δρ Μπάϊρον Λιου και Μακ Άρβιν, ανέλυσαν στοιχεία για τα κατά κεφαλήν ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που θεωρείται αντιπροσωπευτική μέτρηση για το γενικότερο επίπεδο ρύπανσης του αέρα σε μια χώρα, καθώς πηγάζει από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Μετά συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης με ερωτηματολόγια.

Οι χώρες που μελετήθηκαν, ήταν: Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ρωσία.

Η μελέτη έδειξε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην ψυχική διάθεση των πολιτών, αν και δεν εξηγεί μέσω ποιού μηχανισμού προκύπτει αυτή η αλληλεπίδραση.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μειωθεί η ρύπανση, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις γενικότερα στην ψυχική διάθεση και στην ικανοποίηση των ανθρώπων.

«Ο καθαρότερος αέρας θα ανυψώσει το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών στην Ευρώπη και, όπως υποψιαζόμαστε και στις άλλες χώρες του κόσμου» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, όπως τονίζουν, η λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις, τα οποία θα βελτιώνουν την καθημερινή ζωή και ικανοποίηση των πολιτών, μπορούν, με τη σειρά τους, να οδηγήσουν στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Ως τέτοια μέτρα ενδεικτικά αναφέρουν την παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, την ύπαρξη δικτύων κοινωνικής ασφάλειας κατά της φτώχειας, την μείωση του εργασιακού στρες και των εισοδηματικών ανισοτήτων, την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, την μείωση της διαφθοράς, την καλύτερη ποιότητα διακυβέρνησης, την πιο αποτελεσματική προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και της γενικότερης κοινωνικής ανεκτικότητας, καθώς και τη διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών.

 

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

→Αλλάξτε διάθεση…αλλάζοντας χρώμα! Που βοηθάει το καθένα;

→50 ταινίες που θα κάνουν καλό στην ψυχολογία σας!

→Βελτιώστε την υγεία σας με τρόπους που δεν φαντάζεστε!

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment