Ημικρανία: 6 αιτίες που δεν υποψιάζεστε ότι την προκαλούν!

icon
6 Οκτωβρίου 2017

Ημικρανία: 6 αιτίες που δεν υποψιάζεστε ότι την προκαλούν!


Ανακαλύψτε 6 απίθανες αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν ημικρανία και μάθετε πως θα αποφύγετε τις κρίσεις ...

1. Ο καιρός και τα… γυρίσματά του

Ο καιρός σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση ημικρανίας. Αλλαγές στην βαρομετρική πίεση, υψηλές θερμοκρασίες ή υπερβολική υγρασία είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Μπορεί να μην είναι εφικτό να αλλάξετε τον καιρό, μπορείτε ωστόσο να λάβετε τα μέτρα σας. Να αποφεύγετε την έκθεση σας σε υγρό και ζεστό καιρό, να είστε σε επαγρύπνηση ώστε να ενημερώνεστε για τις αλλαγές του καιρού που σας επιδεινώνουν και να λαμβάνετε τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας και που δρουν προληπτικά κατά των ημικρανιών με τα πρώτα πρόδρομα συμπτώματα μιας κρίσης.

2. Σαββατοκύριακο

Κάποια άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες παρατηρούν επιδείνωση της κατάστασής τους τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενδέχεται να στρεσάρεστε υπερβολικά και όταν έρχεται η περίοδος να χαλαρώσετε, το σώμα σας αντιδρά εκδηλώνοντας πονοκεφάλους. Ακόμη κάποιοΙ ειδικοί διατείνονται ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το Σαββατοκύριακο ίσως αλλάζετε κάποιες από τις διατροφικές σας συνήθειες ή τις συνήθειες και το ωράριο του ύπνου σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να διαχειρίζεστε καλύτερα το στρες σας μέσα στην εβδομάδα με τεχνικές χαλάρωσης και να προσπαθείτε όσο μπορείτε να μην αλλάζετε δραματικά κάποιες συνήθειες σας στο τέλος της εβδομάδας, όπως για παράδειγμα, τις διατροφικές σας επιλογές ή τις ώρες που κοιμάστε.

3. Η έλλειψη καφέ

Σύμφωνα με έρευνες όσοι έχουν την τάση να εκδηλώνουν ημικρανίες αν καταναλώνουν πάνω από δυόμιση φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να επιδεινώσουν τις κρίσεις. Στην περίπτωση αυτή ο πονοκέφαλος εκδηλώνεται μερικές ώρες μετά την κατανάλωση του καφέ και οφείλεται στην έλλειψη της καφεΐνης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν καταναλώσετε τον καφέ σας μια ώρα μετά από αυτή που συνηθίζετε. Στην περίπτωση αυτή προσπαθήστε να μην αλλάζετε την ώρα που πίνετε τον καφέ σας και να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωση καφεΐνης ώστε να μην εκδηλώσετε ημικρανία λόγω έλλειψής της.

4. Έλλειψη μαγνησίου

Το σωματικό και το συναισθηματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε ημικρανίες. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να σας βοηθήσουν συμπληρώματα μαγνησίου σε κάψουλες. Θα πρέπει όμως πρώτα να ελέγξετε τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας για να διαπιστώσετε αν πράγματι σας λείπει. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

5. Ευαισθησία στη γλουτένη

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη. Μπορεί να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς στην πραγματικότητα να έχετε κοιλιοκάκη, που είναι μια πιο σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη είναι να σταματήσει να καταναλώνετε κάθε προϊόν που περιέχει γλουτένη για δύο εβδομάδες (σιτάρι, σίκαλη,κριθάρι, βρώμη). Εάν αισθάνεστε καλύτερα, τότε μάλλον έχετε ευαισθησία στη γλουτένη. Σταματήστε τουλάχιστον για δύο εβδομάδες τη γλουτένη για να λειτουργήσει η δοκιμή. θα πρέπει να αποφεύγετε όμως σε αυτό το διάστημα ακόμη και την πραμικρή ποσότητα γλουτένης, διότι ακόμη και μια απειροελάχιστη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

6. Υπογλυκαιμία

Υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως είναι η λευκή ζάχαρη και τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Όταν τρώτε απλούς υδατάνθρακες, το ζάχαρο στο αίμα σας ανεβαίνει. Στη συνέχεια το σώμα σας παράγει επιπλέον ινσουλίνη, για να διασπάσει τη ζάχαρη, γεγονός που ρίχνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μειώνονται δραματικά. Η πτώση αυτή του σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία. Η απάντηση σε αυτό το ενδεχόμενο είναι η ισορροπία στη διατροφή σας και αποφυγή των υπερβολών.

Στέλλα Κατσιβέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Sports Nutrition MSc

 

 

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato