Top

Από ποια σοβαρή πάθηση μας προστατεύουν τα παυσίπονα;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Από ποια σοβαρή πάθηση μας προστατεύουν τα παυσίπονα;
Παυσίπονα

Από ποια σοβαρή πάθηση μας προστατεύουν τα παυσίπονα;

Γνωρίζετε ότι όταν παίρνετε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, ίσως προστατεύεστε και από ένα άλλο σοβαρότερο νόσημα;

 

Η λήψη μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη,  ιβουπροφένη) ίσως να αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Την άποψη ότι η συγκεκριμένη κατηγορία παυσίπονων έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Δανία.  Οι ειδικοί προτού καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα  μελέτησαν πάνω  από 18.000 άτομα με καρκίνο του δέρματος  διαφόρων μορφών από το 1991 ως το 2009. Η  μελέτη  δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer».

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, τα άτομα που έκαναν χρήση ασπιρίνης και άλλων ΜΣΑΦ αντιμετώπιζαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν τα παυσίπονα φάρμακα καθώς και 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μια λιγότερο επικίνδυνη μορφή δερματικού καρκίνου. Δεν παρατηρήθηκαν ωστόσο διαφορές στις πιθανότητες εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος που  αποτελεί επίσης μια λιγότερο σοβαρή μορφή της νόσου.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι δεν διέθεταν πληροφορίες σχετικά με άλλους πιθανούς κινδύνους για καρκίνο του δέρματος, όπως π.χ. έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι το θέμα της σύνδεσης μεταξύ των παυσίπονων και του καρκίνου του δέρματος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αφού παλαιότερη μελέτη,  δεν έδειξε σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων φαρμάκων και του μελανώματος.

Εξέταση ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Νέα έρευνα: Που αλλού βοηθάει το μπλε χάπι;

No Comments

Post a Comment