Top

Έρευνα: Ποιες γυναίκες μπορεί να πεθαίνουν πρόωρα;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Έρευνα: Ποιες γυναίκες μπορεί να πεθαίνουν πρόωρα;
Έρευνα: Ποιες γυναίκες μπορεί να πεθαίνουν πρόωρα; ;

Έρευνα: Ποιες γυναίκες μπορεί να πεθαίνουν πρόωρα;

Μια νέα μελέτη από τη Δανία εξέτασε περισσότερα από 21000 ζευγάρια που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που δεν κατάφεραν να κάνουν παιδί ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τις υπόλοιπες που κατάφεραν να γίνουν μητέρες.

Οι επικριτές της μελέτης τονίζουν ότι ο κίνδυνος όμως πρόωρου θανάτου είναι χαμηλός, αφού μόλις 316 άνθρωποι πέθαναν συνολικά κατά τη διάρκεια της μελέτης που κράτησε 11 χρόνια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η έρευνά τους δείχνει πως η ατεκνία σχετίζεται με πρόωρο θάνατο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φανερώνει μια σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στους άτεκνους, αλλά έχουμε επίγνωση ότι η σχέση αυτή, δεν υποδηλώνει κάποια αιτιώδη συνάφεια»,τονίζουν.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε ευρήματά από στοιχεία που ελήφθησαν από δεδομένα γεννήσεων και των θανάτων ζευγαριών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματικές κατά τα έτη 1994 – 2005 στη Δανία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 21.276 άτεκνα ζευγάρια είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, 15.149 παιδιά γεννήθηκαν και συνολικά 96 γυναίκες και 220 άνδρες πέθαναν.

Τα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων έδειξαν ότι η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

πηγή: Pathfinder

No Comments

Post a Comment