Top

Έρευνα: Βγάλτε τα ρούχα έξω βρέξει – χιονίσει

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Έρευνα: Βγάλτε τα ρούχα έξω βρέξει – χιονίσει
Γιατί πρέπει πάντα να απλώνετε τα ρούχα έξω;

Έρευνα: Βγάλτε τα ρούχα έξω βρέξει – χιονίσει

Ποιο λάθος κάνουν πολλές νοικοκυρές και δεν υποψιάζονται ότι μπορεί να βλάπτουν την υγεία τους και όσων κατοικούν στο σπίτι;

 

Αν ακούσατε ότι ο καιρός θα είναι βροχερός και σκοπεύετε να αφήσετε την απλώστρα στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Απλώνοντας τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, για να στεγνώσουν πιο γρήγορα  σύμφωνα με νέα έρευνα δεν είναι καλή κίνηση ιδιαίτερα όταν στο σπίτι μένουν άτομα με άσθμα ή  αλλεργίες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής Mackintosh, στη Γλασκώβη, στο εσωτερικό πολλών σπιτιών η υγρασία κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ποσοστό που συχνά ξεπερνά το  30% λόγω των ρούχων που αφήνουμε να στεγνώνουν μέσα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τρία τέταρτα των σπιτιών που εξέτασαν είχαν υψηλά επίπεδα υγρασίας με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να έχει μολυνθεί και ο αέρας.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κόλιν Πόρτεους, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο υποστηρίζει πως «Η συσσώρευση υγρασίας, οδηγεί στη μούχλα – και η μούχλα συσχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας».

Ο δρ Μάλκολμ Ρίτσαρντσον, καθηγητης Ιατρικής Μυκητολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξηγεί πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, αλλά μόνον δέκα από αυτά προκαλούν προβλήματα υγείας – συνήθως ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.

Η μούχλα ουσιαστικά είναι μύκητες, που μπορούν να αναπτυχθούν όπου  υπάρχει παγιδευμένη υγρασία στον αέρα (π.χ. στο μπάνιο, στα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, στα υπόγεια, στις σοφίτες και στην κουζίνα).

Τα σπόρια της μούχλας αιωρούνται στον αέρα και η εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις όπως άσθμα.

Τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσετε αν υπάρχει μούχλα στο σπίτι είναι:  βήχας, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, πονοκεφάλους, δερματικούς ερεθισμούς και ναυτία.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν λοιπόν να μετράτε την υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σας και να αερίζετε καλά. Αν η υγρασία είναι αυξημένη προμηθευτείτε αφυγραντήρα. Μην αμελείτε να καθαρίζετε καλά με χλωρίνη τις περιοχές που έχουν προσβληθεί από μούχλα.

→Μήπως σας ενοχλούν τα… ρούχα σας; 7 άμεσες λύσεις

5 σημάδια οτι είστε αλλεργικοί

→Μπάνιο: Φυσική απολύμανση

→3 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τον αέρα του σπιτιού σας

→Ποιές είναι οι μοντέρνες παθήσεις και πόσο μα απειλούν;


{jcomments on}

No Comments

Post a Comment