Top

Έρευνα αποκαλύπτει την αλήθεια για τα ενεργειακά ποτά

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Έρευνα αποκαλύπτει την αλήθεια για τα ενεργειακά ποτά
Η αλήθεια για τα ενεργειακά ποτά

Έρευνα αποκαλύπτει την αλήθεια για τα ενεργειακά ποτά

Πόσο επικίνδυνα είναι τα energy drinks; Πραγματοποιούν όσα υπόσχονται; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

 

Οι εταιρείες που τα παράγουν ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και σας βοηθούν να ασκείστε καλύτερα. Πολλοί  ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα αθλητικά ποτά (energy drinks) είναι πεταμένα χρήματα και ότι θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία.

Προειδοποιούν ότι όχι μόνο δεν είναι ευεργετικά για την υγεία μας, αλλά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και θερμίδων που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους. Οι πανεπιστημιακοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ κατηγορούν επίσης τις εταιρείες ότι παραπλανούν όσους γυμνάζονται προσπαθώντας να τους πείσουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της αφυδάτωσης. Τονίζουν επίσης ότι είναι ίσως πιο επικίνδυνο να πίνουν υπερβολικές ποσότητες από τα ποτά αυτά, γιατί μπορεί να προκληθεί υπερνατριαιμία, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση όπου τα κύτταρα του εγκεφάλου «πρήζονται».

Η κατανάλωση αθλητικών ποτών στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 10 % το προηγούμενο έτος. Περίπου  440 εκατομμύρια λίτρα  ενεργειακών ποτών καταναλώνονται ετησίως μια ποσότητα ικανή για να γεμίσει 400 Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες.

Αν και τα ενεργειακά ποτά διαφημιστικά τουλάχιστον απευθύνονται στους θαμώνες των γυμναστηρίων, τα αγοράζουν και πολλοί  υπάλληλοι γραφείου για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας τους.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος γνωστής εταιρείας που εμπορεύεται ενεργειακά ποτά , διατείνεται ότι «περισσότερα από 40 χρόνια έρευνας και 85  μελέτες έχουν υποστηρίξει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αθλητικού ποτού και όλοι οι ισχυρισμοί της εταιρείας βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που έχουν αναθεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των τροφίμων».

No Comments

Post a Comment