Top

Έρευνα: Ανακαλύφθηκε το φάρμακο της ειρήνης;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Έρευνα: Ανακαλύφθηκε το φάρμακο της ειρήνης;
Ανακαλύφθηκε το φάρμακο για την ειρήνη;

Έρευνα: Ανακαλύφθηκε το φάρμακο της ειρήνης;

Οι επιστήμονες αποκωδικοποιούν τα μυστικά της επιθετικής συμπεριφοράς και υπόσχονται μελλοντικά θεραπείες  για πολλές  ψυχολογικές διαταραχές

 

Φάρμακα που μπλοκάρουν έναν υποδοχέα του εγκεφάλου μπορούν να αναχαιτίσουν την επιθετική συμπεριφορά σε ποντίκια, σύμφωνα με έρευνα από επιστήμονες των ΗΠΑ και της Ιταλίας.

Ο ίδιος υποδοχέας που υπάρχει και στον άνθρωπο θα μπορούσε να συμβάλει σε νέες θεραπείες για την επιθετική συμπεριφορά, των ψυχολογικών διαταραχών, της νόσου του Αλτσχάιμερ, τον αυτισμό, τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα  με τους ερευνητές, τα ευρήματά των οποίων δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση Journal of Neuroscience.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η παθολογική επιθετικότητα σχετίζεται με μεταλλάξεις που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ενός ενζύμου (MAO A ). Όσοι  φέρουν τις μεταλλάξεις αυτές αντιδρούν με επιθετικότητα όταν εκτεθούν σε στρεσογόνους παράγοντες.

Μέχρι σήμερα, δεν είχε εξακριβωθεί πώς τα χαμηλά επίπεδα ΜΑΟ Α οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Οι ερευνητές, για να το ανακαλύψουν, μελέτησαν ποντίκια από τα οποία απουσίαζε το συγκεκριμένο ένζυμο. Υπέβαλλαν λοιπόν τα πειραματόζωα σε στρεσογόνα ερεθίσματα, ώστε να ανακαλύψουν το συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με τη βία.

Το πείραμα αποκάλυψε ότι, στα ποντίκια που φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο του MAO A, οι εξάρσεις επιθετικότητας συνδέονται με την ενεργοποίηση ενός υποδοχέα στο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν τον συγκεκριμένο υποδοχέα, η επιθετικότητα έπαψε.

 Αλλαγές στη διάθεση; Ίσως φταίει ο θυρεοειδής

No Comments

Post a Comment