Top

Η πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο αυτισμού

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Η πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο αυτισμού
Η πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο αυτισμού

Η πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο αυτισμού

Όσες γυναίκες λαμβάνουν φυλλικό οξύ πριν μείνουν έγκυες ή μετά τη σύλληψη μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό…

 

Επιστήμονες από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας υγείας συμπέραναν μετά από μελέτη ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος (ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών Β), είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές γενετικές ανωμαλίες αλλά και ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη του μωρού. Για αυτό το λόγο οι ιατροί συστήνουν στις γυναίκες να προσλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνη B.

Οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 85.000 γυναικών και παιδιών που γεννήθηκαν από το 2002 έως το 2008. Οι επιστήμονες ρώτησαν τις γυναίκες που βρίσκονταν στον 4ο-5ο μήνα κύησης αν έπαιρναν βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής πριν μείνουν έγκυες και κατά το πρώτο δίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Αυτό το διάστημα είναι και το πιο σημαντικό καθώς το φυλλικό οξύ έχει την πιο δυνατή επίδραση στο έμβρυο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Σούρεν τόνισε ότι οι γυναίκες που προσλάμβαναν φυλλικό οξύ κατά την κύηση γέννησαν 1/1000 παιδιά με αυτισμό, ενώ αυτές που δεν είχαν πάρει φυλλικό οξύ 2/1000. Τέλος, όταν τα παιδιά ήταν 3-10 ετών διαγνώστηκαν 114 με αυτισμό και 270 με κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment