Top

Η μαγική ουσία της πατάτας. Μάθετε τι θεραπεύει…

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Διατροφή - αδυνάτισμα  / Η μαγική ουσία της πατάτας. Μάθετε τι θεραπεύει…
οι πατάτες θεραπεύουν το έλκος

Η μαγική ουσία της πατάτας. Μάθετε τι θεραπεύει…

Ποια πάθηση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χάρη σε αυτό το ταπεινό και φθηνό τρόφιμο; Διαβάστε τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες…

 

Ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Manchester ανακάλυψαν ότι η πατάτα περιέχει κάποια αντιμικροβιακά μόρια που μπορούν να θεραπεύσουν το έλκος στομάχου και το κάψιμο.  Μέλη από την μικροβιολογική ομάδα του πανεπιστημίου ελπίζουν τώρα οτι η ουσία που ονόμασαν «χυμό της πατάτας» να  χρησιμοποιηθεί σε συμπληρώματα διατροφής για την καταπολέμηση του έλκους.

Μια επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του  Manchester είχε την έμπνευση αυτή, η οποία της προέκυψε στο μεσημεριανό Κυριακάτικό γεύμα με την οικογένεια της όπου έτρωγαν πατάτες.  Η ιδέα της οδήγησε στην ανακάλυψη ενός  μορίου που παίζει ρόλο – κλειδί στην καταπολέμηση των βακτηρίων του στομάχου που ευθύνονται για το έλκος και το κάψιμο. Η ανακάλυψη της προστίθεται σε πολλές ακόμη ανακαλύψεις των ειδικών του συγκεκριμένου πανεπιστημίου που πρόκειται να οδηγήσουν στη δημιουργία των φαρμάκων του μέλλοντος.

Το πλεονέκτημα του «χυμού της πατάτας» έναντι των αντιβιοτικών για την καταπολέμηση των μικροβίων του στομάχου, είναι ότι τα μικρόβια δεν μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στο «χυμό της πατάτας», όπως συμβαίνει με τα αντιβιοτικά. Επιπλέον ο χυμός αυτός δεν έχει παρενέργειες, όπως έχουν τα περισσότερα φάρμακα.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη διεξάγει πειράματα για να ανακαλύψουν ποια ποικιλία και ποιο είδος πατάτας έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες έναντι του έλκους.

Η διαδικασία για να εξαχθεί το συγκεκριμένο μόριο της πατάτας, έχει ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με την ελπίδα κάποια μέρα να κυκλοφορήσει ένα προϊόν όπως λ.χ. είναι τα προβιοτικά ροφήματα γιαουρτιού με τη συγκεκριμένη ουσία.

Ο Ian Roberts, καθηγητής μικροβιολογίας στη σχολή επιστημών της ζωής, που εργάστηκε πάνω σε αυτή την ανακάλυψη, δήλωσε: Μια επιστήμονας μας καθώς γευμάτιζε μια Κυριακή με τον φίλο της, η γιαγιά του της είπε πως χρησιμοποιεί τις πατάτες ως θεραπεία για το έλκος.  Μετά από αυτό πήγε στο μανάβικό της γειτονιάς της και αγόρασε μια σακούλα πατάτες τις οποίες άρχισε να μελετά στο εργαστήριο της”.

«Όταν άκουσα για πρώτη φορά την ιδέα της χρησιμοποίησης της πατάτας για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν λίγο επιφυλακτικός. ωστόσο δεν με ξάφνιασε καθώς πολλά βότανα και λαχανικά έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ενώσεις και εμείς οι ειδικοί απλά πρέπει να τις  βρούμε», είπε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε  «Πιστεύουμε ότι η πατάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο για να σταματήσει η ανάπτυξη του έλκους του στομάχου με το δεδομένο ότι οι άνθρωποι θα συμπεριλάβουν τη νέα θεραπεία ως μέρος ενός ευρύτερου  υγιεινού τρόπου ζωής»

→Πως δεν θα με πειράξει στο στομάχι ένα φάρμακο;

→Αυτές είναι οι 10 χρυσές συμβουλές για γερό στομάχι

→Στομαχικό έλκος: Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης

→Φρούτα-λαχανικά: Το χρώμα και τα οφέλη

Οι top 9 πιο υγιεινές τροφές

→Τελικά δύο μήλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα!

 

No Comments

Post a Comment