Έρευνα: Γιατί αποτυγχάνει η δίαιτα σας;
Οι ειδικοί ανακάλυψαν μια νέα αιτία που μπορεί να οδηγήσει τις προσπάθειες σας για αδυνάτισμα στο κενό. Μπορείτε να το διορθώσετε;
Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε δίαιτα θυμηθείτε το! Η μνήμη σας, ίσως είναι η αιτία που καταστρέφει τις προσπάθειες.
Εάν δεν μπορείτε να επιμείνετε μέχρι τέλους όταν ακολουθείτε μια δίαιτα , ανεξάρτητα από το πόσο πολύ θέλετε να αδυνατίσετε, η μνήμη σας μπορεί να φταίει για την αποτυχία σας.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει εκτός από μια μορφή μνήμης, μια σειρά από χαρακτηριστικά, που ευθύνονται για το πόσο καλά οι αδύνατοι μένουν πιστοί στις προθέσεις τους και επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Εκείνοι που έχουν μειωμένα αυτά τα χαρακτηριστικά, γνωστά και ως «εκτελεστικές λειτουργίες», είναι πιο πιθανό να ενδώσουν στους πειρασμούς.
Οι εκτελεστικές λειτουργίες καλύπτουν τη δυνατότητα να σταθμίσει κανείς τις επιλογές του, να θέτει προτεραιότητες, να φέρει εις πέρας πολλαπλές εργασίες και να βάζει μπροστά κάποιο σχέδιο. Περιλαμβάνει επίσης την «προοπτική μνήμη» που αποτελεί μια μορφή της μνήμης χάρη στην οποία γίνεται ανάκληση στον εγκέφαλό μας του μηνύματος ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε κάποια σχέδια.
Οι άνθρωποι με κακή προοπτική μνήμη ξεχνούν να κάνουν πράγματα που προγραμματίζουν για το άμεσο μέλλον, όπως π.χ. να κλειδώσουν την πόρτα του σπιτιού.
Στην περίπτωση όσων κάνουν δίαιτα, θα μπορούσε να οδηγήσει απλά στο να ξεχνούν ότι πρέπει να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διατροφή.
Η ερευνήτρια Jullia Allan, ψυχολόγος, δήλωσε: «H μνήμη σας κρατά σε καλό δρόμο όταν κάνετε δίαιτα. Κάθε φορά που σας προσφέρεται κάτι να φάτε, σας υπενθυμίζει ότι είστε σε δίαιτα.
Μια σειρά από μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen έδειξαν τη σημασία των εκτελεστικών λειτουργιών στην τήρηση υγιεινών επιλογών όσων αφορά στο φαγητό.
Όταν οι εθελοντές κατέγραφαν τακτικά τι έτρωγαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ημερών, όσοι -όπως φάνηκε από ειδικές εξετάσεις- διέθεταν κακές επιδόσεις στις «εκτελεστικές λειτουργίες», έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και περισσότερα ζαχαρούχα σνακ από ό, τι θα έπρεπε. Φάνηκε επίσης στην έρευνα ότι οι εθελοντές αυτοί ήταν πιο πιθανό να ενδώσουν σε κάποιο πειρασμό όταν για παράδειγμα τους δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουν μια σοκολάτα αφού υπέκυψαν πιο εύκολα στο γλυκό.
Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν όσους έχουν αδύναμες εκτελεστικές λειτουργίες να αντιστέκονται στους ανθυγιεινούς πειρασμούς. Ακόμη επισημαίνουν ότι η αποχή από το Junk food ίσως βοηθάει καθώς αυτού του τύπου η διατροφή μπορεί να προκαλεί ζημιά στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει πόσο θα φάμε και πόση ενέργεια θα καίμε.