Top

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν προστατεύουν την καρδιά

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Διατροφή - αδυνάτισμα  / Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν προστατεύουν την καρδιά
Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν βοηθούν την καρδιά

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν προστατεύουν την καρδιά

Εάν αποφεύγετε τα λιπαρά τρόφιμα για να προστατεύσετε την καρδιά σας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ίσως κάνετε λάθος, αν δεν…

 

…καταναλώνετε παράλληλα και «καλά» λιπαρά. Διαβάστε γιατί και ποια λιπαρά πρέπει να καταναλώνετε:

 

Εάν προσέχετε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας τα λιπαρά τρόφιμα για να προστατεύσετε  την καρδιά σας, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ίσως κάνετε λάθος. Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, δεν μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις, εκτός αν τρώτε παράλληλα και «καλά λιπαρά», σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες των καρδιακών παθήσεων που έγινε ποτέ, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge εξέτασαν τη διατροφή 25.000 Βρετανών ηλικίας μεταξύ 40 και 79.

Ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έτρωγαν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-6  λιπαρά που βρίσκονται  στα φυτικά έλαια, τα καρύδια και τους ηλιόσπορους, περιόρισαν σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα με την καρδιά τους. Απεναντίας εκείνοι που είχαν «κόψει» απλά την πρόσληψη κορεσμένων λιπών-χωρίς να προσλαμβάνουν «καλά» λιπαρά,  δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο αυτό στον ίδιο βαθμό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ισορροπία των λιπών στη διατροφή μας μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου που αποτελεί τον μεγαλύτερο «δολοφόνο» στη Βρετανία.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι η συμβουλή να μειώσουμε τα κορεσμένα  λιπαρά στη δίαιτα μας είναι σε γενικές γραμμές σωστή, όμως είναι ελλιπής γιατί δεν μας προτείνει με τι πρέπει να τα αντικαταστήσουμε.

Στην έρευνα φάνηκε ότι αυτοί που αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν όσοι κατανάλωναν πολλά κορεσμένα λιπαρά και λιγότερα καλά λιπαρά ω 6. Αυτοί αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό ίσχυε μάλιστα ανεξάρτητα από άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τους οποίους παρακολουθούσαν, κατά μέσο όρο, πάνω από 13 χρόνια, εξετάζοντας τα λίπη στο αίμα τους και συγκρίνοντας τα με τους πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις.

Ο καθηγητής Kay-Tee Khaw, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Δεν είναι τόσο απλό να πούμε πόσο κακό είναι το λίπος για τις καρδιακές παθήσεις»,  και προσθέτει «Βρήκαμε όμως ότι τα κορεσμένα λίπη θα πρέπει να αντικαθιστούν με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για να  περιορίσουμε τον κίνδυνο. Μετρήσαμε 20 είδη λιπαρών οξέων στο αίμα, που δεν ήταν δυνατόν να γίνει καταγραφή τους κατά το παρελθόν, για να πάρουμε μια πολύ πιο ακριβή εικόνα της διατροφής των ανθρώπων. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της στεφανιαίας νόσου με ορισμένα λιπαρά οξέα, αλλά αυτή ήταν πολύ πιο εμφανής, όταν εστιάσαμε στη σχέση μεταξύ διαφορετικών λιπών».

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κέικ, το τυρί και τα μπισκότα. Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες να μην καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λίπη από 30g την ημέρα και στις γυναίκες κάτω από 20 γραμμάρια, ενώ οι περισσότεροι από εμάς τρώνε περίπου 20 τοις εκατό παραπάνω.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με ωμέγα-6 είναι ευεργετική για την καρδιά.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά θα τα βρείτε  στο αβοκάντο, τα αυγά, τα πουλερικά, στο ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Medicine.

 

→Νέα έρευνα: Το “μπλε χάπι” βοηθάει και την καρδιά

→Λιπαρά: Μειώστε τα «κακά», αυξήστε τα «καλά»

→Ρίξτε την αρτηριακή πίεση… τρώγοντας

→Θέλεις να γλιτώσεις το έμφραγμα; Κλείσε τα αυτιά σου

 
 
 

No Comments

Post a Comment